Bojové umenia: Aikido

NETKY.SK • 16 December 2020, 17:17 • 2 min
Bojové umenia: Aikido

Každý týždeň Vám predstavíme jedno bojové umenie. Dnes je rad na Aikido.

slovakia

left justify in out

 

Aikido je mladé bojové umenie ktoré vzniklo na prelome 19. a 20. storočia. Založil ho Osensei Morihei Uešiba. Pochádza z prastarého japonského bojového umenia aiki-jutsu, avšak vyskytujú sa v ňom prostriedky Juda, Karate, ju-jutsu, Kenda a pod.

 

 

Slovo Aikido môžeme voľne preložiť ako ,,Cesta harmónie“. Znamená to uvesť telo a ducha na úroveň prírody a jej zákonov. Zdá sa to síce ako utopické, ale myslené je to inak. V Aikido sa aikidoka (ten kto cvičí Aikido) učí prostredníctvom techník, znehybnení, úderov a kopov zneškodniť svojho súpera.

 

Aikido trénuje telo ako celok. Ovplyvňuje duševný postoj, učí rovnováhe, koncentrácií a reaktibilite. Zmyslom techniky je vyradenie strachu a rozvoj osobnosti. V skratke učí urobiť správnu vec v správny okamih.

 

 

Nenechajte sa ale spliesť. Aikidoka využíva rovnakú silu ako útočník, akurát k tej svojej pridá aj jeho vlastnú. Vyučujú sa tam techniky tačiwaza (techniky v stoji), riwaza (vkľači, na zemi), bukiwaza (so zbraňani: Tanto (nôž), Bokken (drevený meč), Io (palica). Využíva pri tom princíp Hara (stred tela) a zvláštny dôraz je kladený na dobré dýchanie.

 

Najuznávanejšou Aikido asociáciou je Medzinárodná Aikikai – Medzinárodná aikido asociácia. Aikido sa delí na rôzne štýly ( Ki Aikido. Tradičné Aikido, Tomikiho Aikido atd.). V tomto bojovom umení sa primárne nesúťaží, okrem Tomikiho Aikida. Je to jediný štýl v ktorom prebiehajú súťaže.

 

 

Patrí medzi najrozvíjajúcejšie bojové umenia. Hlavne vďaka nie veľmi potrebných fyzických parametrov ( v Aikido je normálne ak 60 kilová žena zloží 100 kilového chlapa), ale aj kvôli filmovej propagácií Stevena Seagala, držiteľa čierneho pásu v Aikido. Toto bojové umenie propaguje v jeho filmoch (hlavne v tých prvých, napríklad: Nico, viac než zákon). Na Slovensku je veľmi dobre rozšírená sieť miest kde sa toto bojové umenie cvičí a je skoro v každom druhom okresnom meste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Vavra

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona