Ceny nehnuteľností prudko rastú

NETKY.SK • 6 Január 2022, 17:00 • 2 min
Ceny nehnuteľností prudko rastú

BRATISLAVA – Ceny nehnuteľností rastú nielen pre zvyšovanie cien pozemkov, stavebných materiálov, ale aj pre zvýšený dopyt po bývaní. Podľa investičného analytika spoločnosti Swiss Life Select Pavela Škriniara rast cien realít tak skoro neskončí a, ako vždy, aj teraz platilo, že ak ide o otázku bývania, netreba zbytočne špekulovať.

slovakia

left justify in out

Úvery sú síce dostupné, no treba ich načerpať v značnej výške, aby sa dala za ne kúpiť nehnuteľnosť. „Rozdiely v cenách bývania medzi krajmi i okresmi sú, samozrejme, výrazné, no týka sa to nielen cien realít, ale aj príjmov obyvateľov v nich,“ upozornil Škriniar. Prvoradým dôvodom rastu cien nehnuteľností je vysoký záujem o ich kúpu. „Inflácia, obava z ďalšieho rastu cien či potreba bývania. Čím viac záujemcov o kúpu a čím menší záujem o predaj, tým výraznejšie budú ceny rásť,“ vysvetlil. Dynamika rastu je vždy otázna, no medziročný nárast ceny nehnuteľnosti býva väčší, než možná ročná miera úspor.

 

img

 

Ďalšou témou je kúpa nehnuteľnosti na investičné účely. Pre tento spôsob investovania sa javia ako najvhodnejšie dvojizbové byty. O tie je najväčší záujem zo strany podnájomníkov. Na bývanie sú najžiadanejšie trojizbové byty. V tomto segmente chýbajú desiatky tisíc bytových jednotiek, čo znamená, že aj keby sa dnes začalo vo veľkom stavať, najbližšie roky to nebudú ceny nehnuteľností reflektovať.

 

Pri kúpe nehnuteľnosti má kupujúci možnosť kúpiť nehnuteľnosť „z papiera“ a aj postavenú. Pri ešte nepostavenej nehnuteľnosti ide do rizika, že sa developer dostane do finančných problémov a získanie bytu sa môže oddialiť. „Druhým rizikom je vývoj cien stavebných materiálov, ktorý už býva ošetrený inflačnou doložkou. Chýbajúce peniaze (môže ísť o desiatky tisíc eur) bude treba získať zvýšením hypotéky, načerpaním ďalšieho úveru, požiadaním o pôžičku blízkych alebo prenechaním práva kúpy na ďalšiu osobu,“ upozornil.

 

img

 

Pokračoval, že ceny stavebných materiálov sa tak skoro nedostanú na úroveň spred minulého roka. Práve ich vývoj bude hlavným motorom cien nehnuteľností. Ceny stavebných materiálov nebudú tým parametrom, ktorý by mohol v krátkom čase znížiť cenu nehnuteľnosti. A nebude to ani hromadná výstavba nájomných bytov, ani demografický vývoj. „Najbližší vývoj hrá v prospech predávajúcich. Veď 70 až 80 % bytov v rámci projektov sa predáva z papiera. Kupujúci teda financujú výstavbu už v čase, keď sa development iba začína realizovať. Kým je vysoký záujem kupujúcich, ceny nehnuteľností nemajú dôvod klesať,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Mini domy sú IN!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona