Slovensko má ďalších deväť prípadov variantu omikron

NETKY.SK • 3 Január 2022, 14:37 • 2 min
Slovensko má ďalších deväť prípadov variantu omikron

BRATISLAVA – Na Slovensku potvrdili ďalších deväť prípadov variantu nového koronavírusu omikron. Päť osôb nebolo zaočkovaných, štyri boli zaočkované dvoma dávkami. V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 20 prípadov variantu omikron. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

U dvoch osôb sa podľa hlavného hygienika Jána Mikasa potvrdila cestovateľská anamnéza, v piatich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron. V dvoch prípadoch ešte epidemiologické vyšetrovanie nie je ukončené. „Vo väčšine prípadov išlo o ľahký priebeh ochorenia, jeden prípad bol bezpríznakový. Tri neočkované osoby mali stredne ťažký priebeh ochorenia. Medzi príznakmi boli najmä kašeľ, slabosť, únava, bolesti kĺbov, nevoľnosť, nádcha, hnačky,“ uviedol.

 

ÚVZ predpokladá, že vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osôb bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu v populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. „Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies