Zahraničný obchod Slovenska skončil vo februári v prebytku, vývoz bol vyšší ako dovoz o takmer 650 mil. eur

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 09:12 • 2 min
Zahraničný obchod Slovenska skončil vo februári v prebytku, vývoz bol vyšší ako dovoz o takmer 650 mil. eur

BRATISLAVA - Bilancia zahraničného obchodu bola v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lepšia o 424 mil. eur. Hodnota vývozu aj dovozu bola medziročne nižšia. Pokles slovenského vývozu bol najväčší od septembra 2021 a ovplyvnil ho najmä export automobilov. Na nižšom dovoze sa podpísalo najmä zníženie hodnoty dovezených energetických komodít.

slovakia

left justify in out

Zo Slovenska sa podľa predbežných výsledkov vyviezol vo februári 2024 tovar v hodnote 8,8 mld. eur pri medziročnom poklese o 3,4 %. Po mesiaci sa tak vývoz opäť vrátil do poklesu, ktorý bol zároveň najväčší za posledného 2,5-roka. Najvýznamnejšie sa na ňom podieľal export automobilov.

Hodnota dovozu sa znížila o 8,3 % na 8,1 mld. eur. Výraznejší pokles tak pokračuje už štvrtý mesiac po sebe. Ovplyvnilo ho najmä zníženie hodnoty dovezených energetických komodít.

Saldo zahraničného obchodu bolo vo februári 2024 aktívne v objeme 649,4 mil. eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lepší výsledok o 424 mil. eur.

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázali v druhom mesiaci tohto roka medziročný pokles tri z nich. Podstatný vplyv na vývoj slovenského exportu mala najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov. Tú postihol totiž najvyšší prepad od apríla 2022. Hodnota vyvezených strojov a prepravných zariadení bola aktuálne medziročne nižšia až o 7,4 %.

V štruktúre dovozu vykázalo medziročný pokles osem z desiatich tried. Prepad celkového dovozu aj naďalej ovplyvňovalo najmä zníženie hodnoty importu v triede Minerálne palivá (SITC 3), kam patrí aj ropa, elektrická energia a zemný plyn. Hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne o tretinu nižšia. K výraznejšiemu poklesu celkového dovozu dopomohol aj nižší dovoz triedy Stroje a prepravné zariadenia (SITC7), kam patria aj súčiastky motorových vozidiel. Hodnota tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia o 8,6 %

Najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 61,3 % na celkovom vývoze a 48,4 % na celkovom dovoze.

Do členských štátov EÚ smerovalo 79,2 % vývozu SR a dovoz z nich tvoril 66,5 %. Vývoz do členských štátov EÚ vo februári medziročne klesol o 1,3 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa znížil o 5,7 %. Vývoz do nečlenských krajín EÚ medziročne klesol o 10,7 % a dovoz z týchto krajín bol nižší o 13 %.

 

Predbežné údaje za január a február 2024

Za prvé dva mesiace tohto roka sa vývoz medziročne znížil o 1,6 % na 17,3 mld. eur a dovoz sa znížil o 8,7 % na 16,1 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1,2 mld. eur. Za rovnaké obdobie minulého roka pritom bolo pasívne v objeme 59,7 mil. eur.

 

Spresnené podrobné údaje za január 2024

Za január 2024 sa podľa spresnených údajov zvýšil medziročne vývoz o 0,5 % na 8,5 mld. eur a dovoz sa znížil o 9 % na 8 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 544,6 mil. eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s deficitom v objeme 285,1 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies