Koronavírus môže prinútiť aj k vytvoreniu týchto pracovných pozícií

NETKY.SK • 29 Júl 2020, 13:50 • 2 min
Koronavírus môže prinútiť aj k vytvoreniu týchto pracovných pozícií

Kríza spojená s vypuknutím pandémie spôsobenej novým koronavírusom prináša aj prepúšťanie. Na druhej strane sa však otvárajú aj nové možnosti. COVID-19 totiž spôsobil nevyhnutné opatrenia, ktoré môžu vytvoriť nové pozície. Časť podnikateľského prostredia to môže doslova spasiť. Nájdete sa v týchto činnostiach?

slovakia

left justify in out

COVID-19 zatvoril mnohé prevádzky a obmedzilo niektoré činnosti. Taxikári museli veľmi rýchlo prejsť na rozvoz potravín a jedál, inak by skrachovali. Pandémia postihla aj všetkých tých, ktorí sú odkázaní na každodenný príchod zákazníkov. Reštaurácie, kiná, malé prevádzky, ale aj rôzne iné firmy mali obrovské problémy už len preto, že ľudia strácali príjmy a začali šetriť. Preto sa niektorí rozhodli otvoriť sa novým možnostiam. Vzniknú aj tieto nové pozície?

Zdravotnícke pomôcky 
Aj pre možnosť vypuknutia ďalších pandémií v budúcnosti budú potrebné teplomery, rúška či testery na COVID-19. Vzhľadom k situácii, ktorá nastala, keď sa na Slovensku ukázal nedostatok zdravotníckych prostriedkov v Štátnych hmotných rezervách, je namieste vytvoriť firmy, ktoré budú potrebné materiály produkovať. Pre mnohých je však dôležitý  predpoklad investovania do nových strojov vtedy, keď bude istota, že štát ich bude schopný a ochotný odkúpiť. Legislatíva Európskej únie totiž nedovoľuje uprednostniť domácich pred zahraničnými dodávateľmi. A ak to firma z iného štátu dokáže urobiť lacnejšie, vyhrá prípadnú súťaž pravdepodobne práve ona.

Príležitosť pre vynálezcov
Prostredníctvom internetu školy začínajú učiť, iné firmy cez video-platformy organizujú pracovné porady pracovníkov, ktorí pracujú z domu. Home office tak prinesie ďalšie príležitosti pre tých, ktorí dokážu vytvárať "zlepšováky" pre prácu na cez internet či nové virtuálne užitočné pomôcky. "Existuje obrovský dopyt po ľuďoch, ktorí môžu pomôcť uľahčiť  videokonferencie,” povedala americká ekonómka Julia Pollak pre CNBC.

 

Veľmi prínosní môžu byť aj vynálezcovia jednoduchých, rýchlo postaviteľných budov. Tie by sa totiž dali ľahko rozobrať a previesť na iné miesto, kde sa bude pre prípadnú potrebu "stavať" nová karanténá. S tým súvisí aj vyškolenie ľudí, ktorí také karanténne mestečká vedia rýchlo a bezchybne postaviť. Príležitosť je aj pre virtuálnu realitu. Adept na takéto zaškolenie dostane okuliare, pripojí sa k aplikácii a pomocou nej sa dostane na miesto, kde sa takéto karantény stavajú už bežne. Práve aj virtuálna realita, v ktorej je Česko svetovou veľmocou, môže získať nové zákazky a pomôcť tým k vytvoreniu nových pracovných príležitostí.

 

Osem nových pozícií?

Podľa zoznamu, ktorý bol vytvorený pre CNBC je možné nazdávať sa, že vzniklo, resp. vznikne osem pozícií, ktorým by sa mala zvýšiť popularita. A teda aj zamestnanosť v týchto odvetviach. Odkrem výrobcov testov sa šance zamestnať zvýšia možným pomocníkom, ktorí budú vykonávať testy na COVID-19. Testov sa vykonáva veľké množstvo a tak rýchlo sa to neskončí. Spoločnosti začnú viacej dbať o prevenciu, a tak sa bude testovať aj z preventívnych dôvodov. Aj samotné fabriky budú potrebovať ľudí, ktorí im budú testovať zamestnancov. No nie každá fabrika má svoju vlastnú ambulanciu s vlastným "závodným" lekárom.

Merači teploty či opatrovatelia
Niektorí bohatší ľudia budú môcť mať tendenciu najať si pre stále aktuálnu hrozbu koronavírusu služobníctvo. Najmä na činnosti ako nákup potravín, keďže pri väčšej koncentrácii ľudí riziko akejkoľvek nákazy rastie. Meranie teploty je činnosť, ktorú zvládnu aj nekvalifikovaní zamestnanci. Takže aj tu sa otvára možnosť na nové brigády vo fabrikách, ale aj na letiskách, štadiónoch, reštauráciách či školách.

Rúšky a ich dezinfekcia
Slovo "rúško" sa stalo snáď najčastejšie používaným slovom v tomto roku. Ich nedostatok bol predmetom rôznych reportáží či diskusií a na Štátnych hmotných rezervách to dokonca spustilo odvolávanie vtedajšieho šéfa štátnej spoločnosti Kajetána Kičuru. Pre potrebu, aby každý mal každý človek zakrytú tvár, je tu stále priestor pre tých, ktorí vyrábajú, prípadne perú plátené rúška či ich vhodne dezinfikujú. Keďže teplé leto výrazne sťažuje možnosť mať na sebe rúško. Preto príležitosť dostávajú inovátori, ktorí môžu vymýšľať nové typy účinného zakrytia tváre tak, aby bolo teplé počasie s nimi na tvári znesiteľnejšie. Pre potrebu prevencie však môžu byť prikázané ešte veľmi dlho.

 

V Japonsku už dávno pred vypuknutím pandémie nosilo mnoho ľudí rúška. Dobrovoľne, lebo sú tam na to zvyknutí. Zakrytie dýchacích ciest sa z dôvodu pandémie COVID-19 bude možno našou každodennou súčasťou, preto sa rúška môžu natrvalo udržať v našich kabelkách, taškách či vreckách. Takže príležitosť môžu nájsť viacerí, od výrobcov po návrhárov či dizajnérov. Rúška sa už teraz pomaly stávajú súčasťou módy.

Otvára sa teda viacero nových možností. Veď ako sa hovorí, všetko zlé môže byť aj na niečo dobré. Závisí však aj od kreativity a ochoty ľudí, ako sa rozhodnú do nepriaznivej situácie zapadnúť. Vďaka svojej aktivite môžu byť prospešní jednak pre seba, ale aj pre tých, ktorí potrebujú pomoc. Zabiť dve muchy jednou ranou, ako naznačuje ďalší známy frazeologizmus, je výhodné. Záleží však od všetkých členov spoločnosti, ako sa k novej situácii postavia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona