Strelec zo školy v Nashville mal podľa polície „manifest“ a mapy.

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 10:01 • 2 min
Strelec zo školy v Nashville mal podľa polície „manifest“ a mapy.

Útočník bol opísaný ako bývalý študent školy, ktorý bol ťažko ozbrojený a „pripravený na konfrontáciu s orgánmi činnými v trestnom konaní“.

slovakia

left justify in out

Útočníka, ktorý v pondelok zastrelil tri deti a troch zamestnancov školy v Nashville, identifikovali ako bývalého študenta školy, o ktorom polícia uviedla, že napísal manifest o útoku a nakreslil mapy kampusu.
Strelca, ktorý bol identifikovaný ako Audrey E. Hale, zabili policajti, ktorí zareagovali na streľbu v Covenant School, malej súkromnej kresťanskej škole, ktorá je pripojená ku kostolu a slúži deťom od predškolského veku až po šiesty ročník.
Náčelník polície v Nashville John Drake uviedol, že polícia našla mapy školy, ktoré boli nakreslené „podrobne“ a ktoré zaznamenali umiestnenie školských kamier, vstupných bodov a ďalších prvkov. Povedal, že polícia bola v kontakte s otcom strelca a že nebolo bezprostredne jasné, kedy útočník školu navštevoval.
Útočník sa prestrielal do školy cez jedny z dverí, uviedli úrady, a bol vyzbrojený tromi zbraňami vrátane pušky v štýle AR, pištole v štýle AR a ručnej zbrane. Najmenej dve zbrane boli zakúpené legálne v oblasti Nashvillu, uviedla polícia.
Útočník bol pred zabitím „pripravený na konfrontáciu s orgánmi činnými v trestnom konaní“ a „pripravený napáchať viac škody“, povedal pán Drake.
Bezprostredne po útoku došlo k nejasnostiam ohľadom rodovej identity útočníka. Úradníci použili „ona“ a „jej“ na označenie strelca a náčelník Drake uviedol, že útočník bol identifikovaný ako transgender.
Policajná hovorkyňa Kristin Mumfordová uviedla, že strelec sa narodil ako žena, ale na svojom profile na LinkedIn uviedol mužské zámená, čo naznačuje, že podozrivý je transrodový muž. Tento profil bol aktívny v posledných mesiacoch, pričom používateľ reagoval na dva príspevky o aktualizáciách kariéry iných ľudí.
V odpovedi na otázku reportéra, či pohlavná identita útočníka súvisí so streľbou, šéf Drake povedal: "Prešetrujeme všetky stopy."
Útočníkom bol ilustrátor a grafický dizajnér, ktorý študoval na Nossi College of Art and Design, podľa bývalého učiteľa a online portfólia.
Vždy bola tichým dievčaťom, ale svoju prácu brala veľmi vážne,“ povedal Steve LaSuer, inštruktor v škole, ktorý v rokoch 2015 alebo 2016 učil útočníka v dizajne a kompozícii. 
Portfólio online zahŕňalo ilustrácie súvisiace s podnikmi v okolí Nashvillu, vrátane log a reklamných reklám na reštauráciu, hračkárstvo a videospoločnosť. Podľa profilu LinkedIn od mája minulého roka pracoval strelec ako nakupujúci pre spoločnosť na doručovanie potravín.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies