Počas blokády Varšavy si jedna z protestujúcich osôb prilepila ruku sekundovým lepidlom o bránu

NETKY.SK • 23 November 2020, 20:54 • 2 min
Počas blokády Varšavy si jedna z protestujúcich osôb prilepila ruku sekundovým lepidlom o bránu

Štrajk žien, ktorý už niekoľko dní protestuje po celom Poľsku, no najmä a najčastejšie práve v hlavnom meste, aj v pondelok pokračuje v masových protestoch.

slovakia

left justify in out

V pondelkovej blokáde Varšavy došlo ku viacerým konfliktom. Najzávažnejšia sa udiala pred budovou ministerstva školstva, a to pre vyjadrenie ministra, ktorý chcel disciplinárne trestať učiteľov, ktorí budú na protestoch.

 

Protestovali s heslom Slobodná interrupcia a slobodné vzdelávanie. Zadržaná bola aj novinárka liberálneho denníka Gazeta Wyborcza. Protestujúci okrem iného žiadali aj o jej prepustenie pred sídlom polície vo Varšave na ulici Wilczej (Vlčej).

 

 

„Dostali sme ubezpečenie, že za asi niekoľko minút, po dokončení aktivít s účasťou právnika, bude fotoreportérka Agata Grzybowska prepustená,“ napísal poslanec Michał Szczerba. Jedna z osôb, ktorá horlivo chcela chrániť novinárku, si poranila ruku, keď chcela vytrhnúť mrežu na policajnom aute.

 

Iná osoba si dokonca sekundovým lepidlom prilepila ruku o vstupnú bránu ministerstva školstva. „Osoba, ktorá si prilepila ruku sekundovým lepidlom na vstupnú bránu do budovy, tiež vyžaduje lekársku pomoc,“ vysvetľuje varšavská polícia na twitteri.

 

Polícia, ako aj ďalšie subjekty, museli riešiť aj ďalší z incidentov. „Policajti privolali sanitku k jednej z osôb, ktorá sa tak vášnivo snažila vytrhnúť mriežku zaisťujúcu sklo policajného auta, že si poranila ruku," vysvetlili na twitteri.

 

 

Udalosti sa diali aj v ďalšej časti Varšavy. Dôležitý most cez rieku Wisla, v preklade Kúpeľný most, bol zablokovaný protestujúcimi. „Na moste Łazienkowski bol blokovaný ľavý jazdný pruh v dvoch smeroch. Na mieste začali konať dopravní a preventívni policajti. Vodiči, ktorí na priecestí zámerne blokujú dopravu, musia počítať s tým, že ich vozidlá budú odtiahnuté na náklady majiteľov,“ vysvetlili strážcovia zákona na sociálnej sieti.

 

V Poľsku protestujú mnohé ženy, ale aj muži už mesiac, za začalo po rozhodnutí Ústavného súdu, že interrupcie sa nesmú uskutočňovať ani v prípade, ak lekári zistia, že plod matky je poškodený. Veľmi závažne vyzeral aj protest počas poľského štátneho sviatku 11. novembra, keď jedného z fotoreportérov zasiahla jedna z policajných striel a bolo vidieť, ako má zakrvavenú tvár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies