Saková: Neprofesionáli, ktorí riadia našu krajinu, priniesli skazu a zúfalstvo

NETKY.SK • 7 Marec 2021, 16:59 • 2 min
Saková: Neprofesionáli, ktorí riadia našu krajinu, priniesli skazu a zúfalstvo

BRATISLAVA – Bývalá šéfka rezortu vnútra Denisa Saková skritizovala vládu za riadenie pandémie. V statuse upozornila na narastajúce obavy občanov z toho, čo nám prinesú najbližšie mesiace.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poslankyňa NR SR a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) zhodnotila rok s pandémiou koronavírusu, ktorá ovplyvnila život každého jedného Slováka či Slovenky.

 

Fatálny dopad 

Ako uviedla v príspevku na sociálnej sieti Facebook, od prvého potvrdeného prípadu (6. marca) vedela, že spoločnosť čaká množstvo obmedzení a zmien v našich životoch.

 

„No priznám sa, že to bude mať takýto fatálny dopad na život každého, nikto z nás nepredpokladal. Všetko toto sa odohrávalo už po parlamentných voľbách a boli sme vyzývaní zo strany súčasného premiéra, že máme už len kúriť a svietiť, kým prídu "noví spasitelia". Ani na okamih nás však nenapadlo nepostaviť sa problému tvárou v tvár,“ napísala v úvode Saková.

 

 

Dodala, že v prvých dňoch a týždňoch pandémie fungovalo v štáte krízové riadenie tak, ako fungovať má.

 

Niekoľkokrát týždenne zasadal ústredný krízový štáb pod jej vedením. „Zodpovedali sme sa predsedovi vlády. Riadne sme hľadali riešenia, zadávali úlohy, ktorých plnenie sme vyhodnocovali a odpočtovali. Po zasadnutiach sme s premiérom chodili na tlačovky pred novinárov, kde sme jasne a zrozumiteľne komunikovali opatrenia a vysvetľovali dôvody našich rozhodnutí,“ pripomenula exšéfka rezortu vnútra.

 

Korektná komunikácia opatrení

Snahou bývalej vlády bolo pritom čo najjasnejšie odkomunikovať všetky kroky a rozhodnutia vlády. „Slušne a s úctou a prosbou, aby opatrenia naši občania dodržiavali. Trpezlivo sme odpovedali na všetky otázky novinárov,“ prízvukuje Saková.

 

Dodala, že ako sa neskôr ukázalo, opatrenia uplatnené pod vedením Petra Pellegriniho boli správne a výborne načasované, čoho výsledkom bolo aj dobré zvládnutie prvej vlny pandémie.

 

img

 

„Boli sme svetoví premianti, mali sme minimálny počet nakazených, minimálny počet úmrtí a situáciu v nemocniciach absolútne pod kontrolou. Nová vláda žiadne z týchto opatrení nezrušila a pokračovala v nastavených procesoch,“ skonštatovala poslankyňa.

 

Prvý lockdown brali ľudia ako dovolenku

Podľa nej bol prvý lockdown pre mnohých ľudí ako domáca dovolenka. „Dobrí manažéri sediaci vo vládach v zahraničí už v júni začali s prípravami na druhú vlnu, ktorú predpovedali všetci odborníci,“ prízvukovala odídenkyňa zo strany Smer-SD.

 

Ako dodala, žiaľ na Slovensku to tak nebolo. „Práve naopak. September priniesol prvé nezhody odborníkov s politickým vedením tejto krajiny,“ uviedla Saková.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pellegrini tvrdí, že je vyzbieraných takmer 200-tisíc potrebných podpisov na vyhlásenie referenda

 

Najnižšia ekonomická pomoc

„Všetko ilustruje pamätná veta premiéra: "Nevestičky dobre bude". A posledné mesiace sú dôsledkom podcenenia celej situácie a neprofesionálnych krokov a rozhodnutí vlády v boji s pandémiou,“ zhodnotila.

 

Pripomenula, že hádky vlády so všetkými - lekármi, epidemiológmi, prezidentkou, novinármi a hádky najmä s občanmi vyústili do stavu, kedy na Slovensku zomiera priemerne sto ľudí denne, pribúdajú tisícky nakazených a kolabuje zdravotníctvo, pričom hospodárstvo dostáva jednu z najmenších ekonomických pomocí zo strany štátu v rámci EÚ.

 

img

 

„Nefungujúca ekonomická pomoc spôsobuje zúfalosť v takmer každej slovenskej domácnosti. Sme opäť premiantmi na svete, ale žiaľ z opačnej strany,“ napísala Saková. Dodala, že narastajú oprávnené obavy z toho, čo nám prinesú najbližšie mesiace.

 

„Neprofesionáli, ktorí riadia našu krajinu, neprinášajú ani po opätovných výzvach občanov riešenia na nasledujúce mesiace. Priniesli iba totálnu skazu a zúfalstvo,“ zhodnotila poslankyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies