Budúce mamičky by sa o užívaní každého lieku mali poradiť s odborníkom

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 9:18 • 2 min
Budúce mamičky by sa o užívaní každého lieku mali poradiť s odborníkom

BRATISLAVA - Tehotné ženy by nemali zabúdať, že počas gravidity nemôžu užívať všetky lieky.

slovakia

left justify in out

"Niektoré môžu ovplyvniť priebeh tehotenstva a iné poškodiť dieťa. Preto vždy svojmu ošetrujúcemu lekárovi alebo lekárnikovi povedzte, že ste tehotná alebo dojčiaca matka," vysvetľuje farmaceut Peter Gylaník.

 

"Zvýšená opatrnosť je namieste najmä v prípade užívania antibiotík počas tehotenstva," upozorňuje prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová. Ako uviedla, ľudia majú často tendenciu praktizovať tzv. samoliečbu, kedy si lieky ordinujú sami a užívajú napríklad tie antibiotiká, ktoré im ostali po poslednej liečbe. K tomu by však nemalo dochádzať nikdy, tobôž nie u tehotných žien, pretože niektoré lieky môžu poškodiť plod.

 

img

 

Ide najmä o liečivá obsahujúce kanamycín a streptomycín, ktoré môžu u nenarodeného dieťaťa spôsobiť poškodenie sluchu i úplnú hluchotu. Problematické sú aj tetracyklíny, ktoré poškodzujú mliečne zuby, no spôsobujú aj iné vrodené chyby. Naopak bezpečné na užívanie v tehotenstve sú penicilíny, cefalosporíny, makrolidy, linkomycín a klindamycín. Užívať sa môžu aj sulfónamidy, nie však v posledných týždňoch tehotenstva. Vždy sa ale treba poradiť s lekárom!

 

Nebezpečenstvo nepredstavujú len antibiotiká, plod môžu ohroziť aj mnohé voľnopredajné lieky. "Minimálne si treba prečítať príbalový leták, či neobsahuje varovanie pred užívaním lieku počas tehotenstva," pripomenula Lévyová. Tehotné dámy by sa vraj mali vyhýbať liečivám obsahujúcim výťažky z brečtanu, prípravky s obsahom jódu a počas prvého trimestra tehotenstva je treba vynechať aj používanie viacerých antimykotík.

 

img

 

Odborníčka pripomína, že vždy sa treba riadiť radami lekára. "Niekedy je aj nežiaduci účinok lieku akceptovateľný, ak sa zamedzí iným zdravotným komplikáciám mamičky a plodu," uviedla Lévyová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona