Vymysleli to, aby počestné ženy neboli obťažované. Nevestince mali kedysi aj požehnanie cirkvi

NETKY.SK • 5 Október 2022, 11:00 • 2 min
Vymysleli to, aby počestné ženy neboli obťažované. Nevestince mali kedysi aj požehnanie cirkvi

Ženy s krásnymi telami a s veľkou vášňou pre zárobky. Ženy bez morálnych zásad či so zásadami, ťažko povedať, ktorá to prečo robila, všetky však bývali tam, na miestach známych ako nevestince.

slovakia

left justify in out

Nevestinec, ako už zrejme vieme všetci, kedysi slúžil pre pánov, nech si uspokoja svoje potreby a nebol to veru nijaký ošarpaný dom. Naopak, tie, čo sa považovali za jeho majiteľky či panie remesla, sa dobre starali, aby sa neresť ligotala. Veď financií bolo dosť, tak si mohli dovoliť kadečo, aj sluhov, aj si kupovať čačky, aby sa chlapom zapáčili.

 

Praktický dôvod

 

Zriadenie nevestinca sa vymyslelo z praktického dôvodu, vôbec sa nerátalo s tým, že doň budú chodiť i muži ženatí, na ktorých manželky doma po večeroch čakajú. Krajom však prechádzali vojaci a zdatní tovariši, a keďže sa ostatní obyvatelia báli, aby si nebodaj niečo nedovoľovali na počestné devy, a už vôbec nie na také, čo už boli zadané, dopriali im i temnejšie potešenie.

 

S požehnaním

 

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale vtedajšie prostitútky vôbec neboli vnímané negatívne. Niežeby im ľudia k nohám skladali ruže a častovali ich jednou poklonou za druhou, ale ani ich neopľúvali a neurážali. Cirkev, áno, práve cirkev, nad nimi držala ochranu, dokonca jej predstavitelia vyslovili i niekoľko požehnaní. Aby aj nie, keď z výnosov, ktoré vzišli z hriešnych domov, získavali svoje aj duchovní, financovali sa tak napríklad nemocnice či iné inštitúcie.

 

Spoločnosť

 

Prostitútky neboli len ženami, ktoré si klient zvolil a potom sa ponáhľal naplniť si túžby, častejšie sa prejavovali ako dobré spoločníčky. So zákazníkmi chodievali na prechádzky, navštevovali divadlá a dlhé hodiny diskutovali na rôzne, nielen povrchné témy. Pokiaľ ide o vzhľad, je samozrejmé, že v nevestinci sa o zamestnanie uchádzali len tie, čo pútali pohľady, avšak jedno bolo zaužívané, že nijaká nebola vychrtlá, skôr sa osvedčili kyprejšie postavy.

 

Zmena

 

K zmene postoja prišlo v neskorších storočiach, neviestky už stratili svoju povesť vážených, hoci dámami neboli, ale aspoň rešpekt si užívali. Potom však cirkev dala ruky preč a začalo sa hovorievať o pohlavných chorobách, o rizikách a špine, a tak tá, čo chcela pracovať vo vykričanej štvrti, musela pravidelne absolvovať lekárske prehliadky. Kto stál nablízku, občas videl a začul, ako sa medzi sebou tlčú, ako aj pasáci, ktorí vstúpili do hry, uplatňujú nároky a od noblesy to malo poriadne ďaleko. Ako je to teraz, o tom sa netreba rozpisovať, éra stredoveku zanikla a s ňou i veľkorysosť v názoroch. Aj keď, o tom dávnom období dejín by sa dalo aj inakšie napísať, ale necháme si to nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies