Nemocnice v ČR sú úplne preplnené, naši susedia posielajú pozitívnych pacientov za liečbou do Nemecka

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 16:18 • 2 min
Nemocnice v ČR sú úplne preplnené, naši susedia posielajú pozitívnych pacientov za liečbou do Nemecka

PRAHA - V dôsledku preplnených nemocníc Česko vybavilo miesta pre pacientov s ochorením COVID-19 v Nemecku. V stredu to po rokovaní krízového štábu povedal minister vnútra Jan Hamáček s tým, že pomoc ponúklo napríklad aj Švajčiarsko.

slovakia

left justify in out

"Situácia je vážna, došlo na krízové scenáre. Dnes by sa podľa odborníkov mohol počet nových prípadov priblížiť k hranici 20-tisíc. Budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme situáciu zvládli," vyjadril sa minister.

 

img

 

Švajčiari a Poliaci chú pomôcť

Pre pacientov s COVID-19 vybavilo Česko 19 lôžok. Hamáček priblížil, že ponuku dostali aj od Švajčiarska, ktoré dáva k dispozícii 20 miest a ponúka tiež odvoz vlastným lietadlom. Česko tiež bude podľa ministra rokovať s Poľskom, ktoré by mohlo ponúknuť až 200 lôžok.

Krajina nebojuje len s nedostatkom nemocničných kapacít, ale aj nedostatkom personálu. Vláda preto bude rokovať aj o uložení pracovnej povinnosti ambulantnému personálu, aby pomohol v nemocniciach. Pomáhať by mal na oddeleniach s pacientmi, ktorí majú ľahší priebeh COVID-19. Kedy to bude kabinet riešiť, zatiaľ nie je jasné.

 

Situácia sa zhrošuje 

Epidemická situácia sa v Českej republike v ostatných týždňoch zhoršuje. Laboratóriá v utorok odhalili ďalších 16 642 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o zhruba 800 viac ako pred týždňom a zároveň najviac od 6. januára. Nemocnice sú plné a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS)rekordné počty pacientov.

 

img

 

Pardubický kraj preto v utorok vyhlásil stav hromadného postihnutia osôb, ktorý sa vyhlasuje v prípade hromadných nešťastí. Z hľadiska počtu voľných lôžok na JIS je najhoršia situácia v Karlovarskom kraji, no zle sú na tom aj ostatné regióny. Podľa Hamáčka sa dá očakávať, že podobne ako Pardubický kraj budú postupovať aj ďalšie kraje.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies