Matovič: Strana SaS si berie ľudí a firmy za rukojemníkov

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 18:32 • 2 min
Matovič: Strana SaS si berie ľudí a firmy za rukojemníkov

BRATISLAVA - Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) dnes skritizoval koaličného partnera stranu Sloboda a Solidarita (SaS), ktorý nesúhlasí s navyšovaním štátneho rozpočtu o 3,5 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tlačovej besede minister financií Igor Matovič. Ako v úvode povedal, novela o štátnom rozpočte nie je schválená. Označil to za „branie si ľudí či firmy za rukojemníkov“ zo strany SaS. 

 

 

Bez navýšenia rozpočtu to nepôjde

Doplnil, že s navyšovaním štátneho rozpočtu tak, ako navrhuje ministerstvo financií, chce rezort zmierňovať negatívne dopady pandémie, ktoré sa dotkli všetkých sektorov.

 

Ako však podotkol, bez schválenej novely však nemôže navyšovať financie pre jednotlivé rezorty, aby boli schopné plniť svoje zvýšené výdavky. 

 

Matovič sa pre spor, ktorý vznikol pre navyšovanie rozpočtu medzi SaS a rezortom financií, rozhodol predstaviť požiadavky svojho partnera. 

 

SaS chce škrtať výdavky

V prezentácii minister ukázal, kdestrana SaS požaduje škrtanie výdavkov. Ako uviedol Matovič, pre reštaurácie a cestovný ruch presadzujú liberáli zníženie výdavkov o 37-miliónov eur z navrhnutého balíka pomoci 157-miliónov eur. Dotácie na nájomné by sa mali znížiť o 10-miliónov eur

 

Minister pritom hovorí, že ide o už vopred prisľúbenú pomoc, čo je polovica prisľúbených peňazí rezortu hospodárstva na túto konkrétnu pomoc. 

 

Menej by malo ísť aj na záruky za úvery vo výške 500 miliónov eur či o 55 miliónov eur dôchodcom, chorým a nezamestnaným.

 

Ďalšou úsporou, ktorú presadzuje strana SaS, sú výdavky na vysoké školy, internáty, múzeá, letiská, ktoré by prišli o 100 miliónov eur.

 

Štát by nemal žiadnu rezervu

V prípade policajtov, ktorí opúšťajú policajný zbor by sa malo ušetriť 30-miliónov eur. Pričom rezerva rozpočtu by sa znížila o ďalších 300-miliónov eur.

 

„Odborníci z SaS tvrdia, že pôjdeme bez rezervy, čím ušetríme 300-miliónov eur,“ vysvetlil Matovič. Prízvukoval pritom nepredvídateľné mimoriadne situácie, ktoré sa môžu udiať a bude nevyhnutné ich zafinancovať. 

 

Ako uviedol minister financií, liberáli tiež navrhli ušetriť na tzv. covidových oddeleniach 22-miliónov eur. Na pandemických rodičovských prídavkoch by SaS chcela ušetriť 15-miliónov eurRovnakú úsporu pritom navrhuje pri vyplácaní PN či OČR

 

Milióny ušetrené na Pfizeri

Minister tiež uviedol, že SaS presadzuje zníženie výdavkov o 30-miliónov eur aj na nákup vakcín Pzifer a 11-miliónov na liek Regeneron, ktorý pomáha liečiť pacientov s ochorením Covid-19. Tiež doplnil, že ide o ten istý liek, ktorý bol podávaný bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a má veľmi dobré výsledky, strana SaS však vyhodnotila, že je príliš drahý. Stojí približne 2-tisíc eur. 

 

„Namiesto viac ako 66,5-milióna eur, navrhujú za vakcíny Pfizer zaplatiť 36,4-miliónv eur,“ prízvukoval minister s tým, že zmluvy so spoločnosťami dodávajúce vakcíny prebehli verejným obstarávaním na európskej úrovni.  

 

Rozpočet na tzv. SOS dotácie by sa znížili o 20-miliónov eur. O 300-miliónov eur by mala klesnúť tzv. Covid rezervaNávrh o navýšení štátneho rozpočtu sa mal dnes prerokovať v parlamente. Schôdza sa však zrušila a odložila na budúcu stredu. 

 

Minister sa tiež pýta, čím potom zaplatíme za napríklad objednané vakcíny. „Pýtam sa teda, odkedy nebudeme platiť za vakcíny a prestaneme sa očkovať. Treba sa ale potom čestne postaviť pred ľudí a povedať im, že hold očkovanie sa skončilo. Koniec srandy a dáme si žúrku, šak ten Covid sa s nami nejako vysporiada,“ zhodnotil Matovič. 

 

Každé okresanie jednotlivých položiek vedia podľa jeho slov vysvetliť a vydokladovať. „Ak je v tabuľke mínus milión eur, neznamená to, že milión eur nemôžeme nájsť inde. Bohužiaľ, toto minister financií zjavne nechápe. Napríklad spomínal, že nechceme zaplatiť spoločnosti Pfizer. Považujeme to za absolútny výmysel. Naopak, toto nijako nespochybňujeme, avšak mali sme návrh, aby časť financií pre vakcíny bola hradená zo zdravotného poistenia. A nikto nechce brať ľuďom pandemické ošetrovné, ale financie sa dajú na to nájsť v rozpočte sociálnej poisťovne,“ uviedol predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies