Austrália vs operenci emu: Jedna z najabsurdnejších a najkomickejších vojenských akcií v histórii, pozrite sa na zaujímavosti

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 15:30 • 2 min
Austrália vs operenci emu: Jedna z najabsurdnejších a najkomickejších vojenských akcií v histórii, pozrite sa na zaujímavosti

V roku 1932 sa Austrália rozhodla vyhlásiť vojnu s emu, najväčším nelietavým vtákom na svete. Poslala proti nim armádu s guľometmi a desaťtisíc nábojmi. Myslela si, že to bude ľahká misia, ale mýlila sa. Emu sa ukázali byť rýchlejšími, odolnejšími a múdrejšími, než sa očakávalo. Vojna skončila fiaskom, zosmiešnením a zabitím iba dvesto emu. Tu je príbeh o tom, ako sa ľudia pokúsili podmaniť si prírodu a ako im to vrátila.

slovakia

left justify in out

Vojna Austrálie s vtákmi emu bola neobvyklá vojenská operácia, ktorá sa uskutočnila v roku 1932 v Západnej Austrálii. Cieľom operácie bolo zredukovať populáciu emu, ktorí ohrozovali úrodu pšenice farmárov v regióne. Operácia však skončila neúspechom, pretože emu sa ukázali byť odolnejšími a rýchlejšími, než sa očakávalo. Vojna Austrálie s vtákmi Emu je považovaná za jednu z najabsurdnejších a najkomickejších vojenských akcií v histórii.

Komická operácia 

Emu je najväčší nelietavý vták Austrálie, ktorý sa živí rastlinnou potravou. Emu sa pravidelne sťahujú z pobrežných oblastí do vnútrozemia, kde hľadajú vodu a potravu. V roku 1932 sa vyskytlo veľké množstvo emu v okrese Campion v Západnej Austrálii, kde poškodzovali polia pšenice farmárov. Farmári, ktorí boli zároveň veteránmi prvej svetovej vojny, požiadali vládu o pomoc a požadovali nasadenie vojenskej sily proti emu. Vláda súhlasila s poskytnutím niekoľkých vojakov z Kráľovského austrálskeho delostrelectva, ktorí boli vybavení dvomi ľahkými guľometmi Lewis a desiatimi tisícami nábojov. Vojenská operácia bola začatá druhého novembra 1932 pod vedením majora G.P.W. Mereditha.

Operácia sa však ukázala byť zložitejšou, než sa predpokladalo. Emu boli schopní uniknúť z dosahu guľometov svojou rýchlosťou a obratnosťou. Navyše, emu sa nezdržiavali v kompaktných skupinách, ale rozptyľovali sa po rozľahlej ploche. Vojaci sa tak museli pohybovať autom po nekvalitných cestách a strieľať na pohybujúce sa ciele. Vojaci sa tiež stretli s technickými problémami, ako napríklad zasekávanie zbraní, prehrievanie automobilu a nedostatok paliva. Vojaci boli schopní zabiť iba približne dvesto emu z celkovej populácie okolo 20-tisíc. Po desiatich dňoch operácie bolo vystrelených 2 500 nábojov a operácia bola zastavená. Vojaci sa vrátili do svojej základne s pocitom hanby a zlyhania.

Plytvanie verejnými prostriedkami

Vojna Austrálie s vtákmi emu vyvolala veľkú pozornosť médií, ktoré ju zosmiešňovali a kritizovali. Vojna bola považovaná za plytvanie verejnými prostriedkami, zbytočné zabíjanie zvierat a hanbu pre austrálsku armádu. Niektorí novinári dokonca porovnávali emu s povstalcami a označovali ich za vlastencov, ktorí bránili svoju krajinu pred inváziou. Vojna tiež vyvolala otázky o etike a morálke používania vojenskej sily proti nevinným tvorom.

Vojna Austrálie s vtákmi Emu nemala žiadny trvalý vplyv na populáciu emu, ktorá sa rýchlo obnovila. Farmári sa aj naďalej sťažovali na škody spôsobené emu a žiadali vládu o opätovné nasadenie vojakov. Vláda však odmietla a namiesto toho zaviedla systém odmien za zabitie emu. Tento systém sa ukázal byť účinnejší a lacnejší, než vojenská operácia. Medzi rokmi 1934 a 1960 bolo takto zlikvidovaných viac ako 280 000 emu.

Vojna Austrálie s vtákmi emu je dodnes pripomínaná ako jedna z najbizarnejších a najkomickejších udalostí v austrálskej histórii. Vojna je tiež príkladom toho, ako sa ľudia môžu podceniť schopnosti a inteligenciu zvierat a ako sa môžu dopustiť chýb a nezmyslov v mene svojich záujmov.

Zaujímavosti

Vojna Austrálie s vtákmi emu sa stala predmetom mnohých vtipov, paródií a satír. Napríklad, v roku 1932 vydal britský časopis Punch humoristickú báseň s názvom “The War Against the Emu” (Vojna proti emu), ktorá ironizovala nezmyselnosť a neúspešnosť operácie. Vojna sa tiež stala inšpiráciou pre niektoré umelecké diela, ako napríklad film “The Great Emu War” (Veľká vojna s emu) z roku 2012, ktorý je čiernou komédiou o skupine vojakov, ktorí sa snažia zastaviť inváziu emu.

Vojna Austrálie s vtákmi Emu sa tiež dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako jediná vojna, v ktorej sa používali guľomety proti vtákom. 

Táto vojna sa tiež stala súčasťou populárnej kultúry, kde sa objavila v rôznych médiách, ako napríklad v komiksoch, videohrách, podcastoch, dokumentoch a vtipoch.

Vojna Austrálie s vtákmi Emu bola nezvyčajným a zlyhaným pokusom o riešenie konfliktu medzi ľuďmi a zvieratami. Vojna ukázala, že emu sú inteligentné a prispôsobivé tvory, ktoré sa dokážu ubrániť pred ľudskou agresiou. Vojna tiež poukázala na to, že ľudia by mali rešpektovať a chrániť prírodu, namiesto toho, aby ju ničili a vykorisťovali. Vojna Austrálie s vtákmi Emu je tak príbehom o ľudskej hlúposti, zvieracej múdrosti a vzájomnej zodpovednosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: twitter.com/dieterhochuli. text: startitup.sk, refresher.sk, priroda.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies