Vráskavcom dlhoplutvým môžu znížiť stupeň ochrany

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 15:26 • 2 min
Vráskavcom dlhoplutvým môžu znížiť stupeň ochrany

USA - Americká agentúra NOAA Fisheries (tzv. Úrad pre administráciu rybárskych oblastí, pozn. SITA) navrhuje zmeniť spôsob ochrany vráskavca dlhoplutvého (Megaptera novaeangliae) po tom, čo počet týchto veľrýb vo viacerých oblastiach sveta narástol.

slovakia

left justify in out

Populáciu vráskavca dlhoplutvého chcú rozdeliť podľa 14 teritoriálnych zón, pričom v každej by vráskavcom prináležal iný stupeň ochrany. V súčasnosti odborníci vráskavca dlhoplutvého klasifikujú ako ohrozený druh bez ohľadu, v akých vodách sa nachádza.

 

"Keďže vieme čoraz viac o tomto druhu a uvedomujeme si, že populácie v týchto zónach sú od seba nezávislé, oddelenie by nám umožnilo zamerať sa na ochranu tých jedincov, ktoré to potrebujú najviac," vysvetlila Eileen Sobeck z agentúry NOAA Fisheries. Podľa návrhu by vráskavec dlhoplutvý mal najvyššiu ochranu v Arabskom mori a vo vodách v okolí Kapverdských ostrovov západne od Afriky. Nižšia ochrana by mu prináležala vo vodách pri Strednej Amerike a v severozápadnom Pacifiku južne od Japonska. Vráskavce nachádzajúce sa vo zvyšných zónach, kam patria napríklad vody USA pri Havaji a Kalifornii, Mexika či Austrálie, by boli považované mimo rizika. 

 

Vráskavec dlhoplutvý dorastá do veľkosti 18 metrov a obýva pobrežné vody i otvorené moria a oceány. Ich prsné plutvy dosahujú dĺžku až 4,5 metra. Celková populácia vráskavca dlhoplutvého dosahuje v súčasnosti približne 50-tisíc jedincov. Ich lov zakázali v roku 1966. Návrh organizácie NOAA Fisheries môže verejnosť pripomienkovať 90 dní. Odborníci však upozorňujú, že zvýšenie populácie vráskavca dlhoplutvého sa podarilo vďaka vysokej ochrane, ktorú teraz agentúra navrhuje upraviť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies