Rok po požiari vstupuje Kino Lumiére do finálnej fázy rekonštrukcie

NETKY.SK • 20 September 2023, 19:00 • 2 min
Rok po požiari vstupuje Kino Lumiére do finálnej fázy rekonštrukcie

BRATISLAVA - Rok po požiari vstupuje Kino Lumiére v Bratislave do finálnej fázy rekonštrukcie, ktorá zvýši komfort návštevníkov, informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

slovakia

left justify in out

Hoci kino nebolo požiarom v digitalizačnom pracovisku SFÚ priamo zasiahnuté, rozsiahle dôsledky si vyžiadali náročné čistenie všetkých priestorov kina, projekčných technológií, vzduchotechnických rozvodov, stien, podláh aj kresiel v kinosálach. Požiar mal podľa SFÚ dosah aj na plánovanú rekonštrukciu. Tá má z Kina Lumiére vybudovať moderný priestor pre milovníkov filmového umenia a zvýšiť komfort jeho návštevníkov.

 

Podľa manažérky kina Zity Hosszúovej predstavuje rekonštrukcia dôležitú technologickú, energetickú i bezpečnostnú revitalizáciu objektu. "Jej predmetom je kompletná výmena elektriky a zrealizuje sa aj nová vzduchotechnika. Existujúci systém centralizovanej chladiacej sústavy vymení systém so samostatnými vzduchotechnickými jednotkami pre každú jednu kinosálu. Vďaka tejto zmene sa výrazne zlepší cirkulácia a kvalita vzduchu v jednotlivých sálach," vysvetľuje s tým, že súčasťou rekonštrukcie je aj výmena troch digitálnych projektorov, ktoré nezvratne poškodilo zamorenie požiarnymi splodinami. Z rovnakých dôvodov sa v kinosálach menia obklady stien, koberce a plátna. Sedačky zostávajú pôvodné - vyčistené a repasované.

Najviditeľnejšou zmenou pre divákov má byť úprava foyeru. "Kino bude viac v kontakte s kaviarňou vďaka novému presklenému prepojeniu s foyerom, čo priestoru dodá úplne novú dynamiku. Vo foyeri bude zároveň odstránený podhľad z roku 2011 a priznaný vysoký strop objektu. Zmení sa i pult predaja vstupeniek a vytvorí sa predajné miesto a zázemie predajne Klapka.sk, ktorá sa do kina presťahuje z Grösslingovej ulice," približuje Hosszúová.

 

Kompletná rekonštrukcia Kina Lumiére podľa zmluvy z marca 2023, uzatvorenej medzi SFÚ a zhotoviteľom stavby, bola v hodnote 1.661.867,12 eura. Počas realizácie sa zvýšila na 1.896.205,40 eura z dôvodu inflácie a doplnenia projektu o výťah, ktorým chce kino zabezpečiť prístup do kinosál v suteréne aj pre návštevníkov s obmedzenou mobilitou.

 

Podľa zmluvy so zhotoviteľom stavby má byť rekonštrukcia ukončená 29. septembra, pre otvorenie kina však bude rozhodujúca dĺžka kolaudačného konania. "Kaviareň by sme radi otvorili koncom októbra a veľmi dúfame a veríme v to, že štyri kinosály sprístupníme prvým návštevníkom ešte v predvianočnom čase. Slávnostné otvorenie a predstavenie kina filmárskej a odbornej verejnosti pripravíme neskôr," avizuje Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. Prízvukuje, že najdôležitejšie je sprístupniť kino bežným divákom, ktorým chýba. Presný termín oznámia po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Kino Lumiére Foto: TASR / Pavol Zachar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies