V Británii budú platiť nové pravidlá pre imigrantov, ako to zasiahne Slovákov?

NETKY.SK • 21 November 2020, 10:27 • 2 min
V Británii budú platiť nové pravidlá pre imigrantov, ako to zasiahne Slovákov?

Vláda Spojeného kráľovstva spustila celoeurópsku informačnú kampaň, ktorá má pripraviť občanov Európskej únie (EÚ) na zavedenie nového imigračného systému.

slovakia

left justify in out

Ten by mal byť platný od 1. januára 2021 a samotné imigračné kanály by mali byť v prevádzke od 1. decembra 2020. V tlačovej správe o tom informovala Monika Holečková z Britskej ambasády v Bratislave.

 

img

 

Slováci v Británii
Voľný pohyb medzi krajinami EÚ a Spojeným kráľovstvom sa skončí 31. decembra 2020 o 23:00 a od tohto momentu už občania Slovenska nebudú mať po vstupe automatické právo zostať žiť v Spojenom kráľovstve, upozorňuje ambasáda.

 

Nezáleží už na krajine pôvodu 
Spojené kráľovstvo zavedie nový bodový imigračný systém, ktorý posudzuje ľudí zo všetkých krajín sveta rovnako a uprednostňuje talent žiadateľa, nie krajinu jeho pôvodu.

 

img

 

Občania krajín únie, a teda aj Slovenska, ktorí v Spojenom kráľovstve momentálne nežijú, respektíve nemajú nárok vyplývajúci z Dohody o vystúpení a budú chcieť v krajine študovať alebo pracovať, budú musieť splniť špeciálne požiadavky a požiadať o víza prostredníctvom nového imigračného systému.

 

Oboznámené všetky krajiny EÚ

Kampaň úrady preložili do jazykov všetkých krajín únie a počas novembra a decembra ju prezentujú prostredníctvom rôznych kanálov s tým, že druhá fáza je na plánovaná na začiatok roka 2021.

 

img

 

Aj bez víz, ale...
Na základe nových pravidiel budú môcť občania EÚ aj naďalej navštíviť Spojené kráľovstvo bez žiadosti o víza a v mnohých prípadoch budú môcť v krajine zostať po dobu maximálne šesť mesiacov. Zmeny sa nebudú týkať práv tých, ktorým bol udelený štatút prostredníctvom EÚ schémy usadenia, tzv. EU Settlement Scheme.

"Náš nový systém vysiela celému svetu odkaz, že Británia zostáva otvorená. Chceme aj naďalej podporovať top talenty z celého sveta, aby svoje schopnosti priniesli do Spojeného kráľovstva. Chceme aj naďalej vítať talentovaných študentov zo Slovenska, ktorí budú nepochybne profitovať zo štúdia na jednej z našich top univerzít." 

 

img

 

"Je dôležité, aby občania Slovenska vedeli o tom, ako ich ovplyvnia zmeny pri vstupe do krajiny a preto by som chcel ľudí vyzvať, aby si našli čas a zistili čo sa od nich bude očakávať," vyjadril sa veľvyslanec Nigel Baker.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies