Vlaky rušiť nebudú! Kde zobralo ministerstvo milióny?

NETKY.SK • 16 Jún 2022, 14:12 • 2 min
Vlaky rušiť nebudú! Kde zobralo ministerstvo milióny?

BRATISLAVA - Dofinancovanie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vykryli z iných zdrojov kapitoly Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

slovakia

left justify in out

Najväčšia časť, 20 miliónov eur, išla z financií určených na „covidovú“ pomoc cestovnému ruchu. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Zároveň ubezpečil podnikateľov v gastre a cestovnom ruchu, že na túto pomoc je tam ešte dosť zdrojov.

 

 

„Aj tie najpesimistickejšie prognózy hovoria o tom, že by sme tieto zdroje nevyčerpali, čiže mohli sme si dovoliť 20 miliónov eur navrhnúť realokovať do ZSSK,“ uistil Doležal. Dodal, že v prípade pomoci cestovnému ruchu rezort dopravy pracuje ešte na otvorení mesiacov január a február. Upozornil tiež, že tzv. veľká schéma sa končí 30. júna, schéma „de minimis“ do 200 000 eur však bude pokračovať.

 

Prečítajte si tiež: Vlaky budú jazdiť od nedele po novom!

 

Zdôraznil, že vzhľadom na dofinancovanie nebudú rušiť avizovanú tretinu vlakov. V prípade dopravných výkonov je tak podľa Doležala nateraz kríza zažehnaná. Momentálne plánuje na rokovaniach s Ministerstvom financií (MF) SR otvárať tému dofinancovania Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

 

img

 

ZSSK má v tomto roku realizovať dopravné výkony za 354 miliónov eur, ale dostala na to pôvodne len 330 miliónov eur. MF im odporučilo, aby hľadali úspory. Šéf ZSSK Roman Koreň 31. mája na sociálnej sieti uviedol, že v súvislosti s tým neexistuje iná alternatíva ako rušenie tretiny vlakov. Následne sa však rezorty financií a dopravy dohodli na dofinancovaní vlakov na rok 2022.

 

Doležal poznamenal, že keď boli nároky tento rok 354 miliónov eur, budúci rok to nebude menej.

 

Možno vás zaujme: Poznáme víťazný návrh nového dizajnu policajných vozidiel

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies