Pohorie nad Nitrou skrýva desivé tajomstvá: Tribeč mnohých ľudí nikdy nevydal, navrátilci už nikdy neboli rovnakí

NETKY.SK • 31 Október 2023, 22:45 • 2 min
Pohorie nad Nitrou skrýva desivé tajomstvá: Tribeč mnohých ľudí nikdy nevydal, navrátilci už nikdy neboli rovnakí

Na oko pekné pohorie s krásnou prírodou skrýva desivé tajomstvá. Kým denne ním prejde množstvo turistov, v minulosti zažilo noci plné strachu a hrôzy. Nejde však o stáročné legendy, posledné zmiznutie sa stalo v roku 2017.

slovakia

left justify in out

Pohorenie Tríbeč nedeleko mesta Nitra je opradené mnohými legendamy, najmä za posledných sto rokov bolo dejiskom viacerých nevysvetlených úmrtí, či poslalo ľudí na psychiatriu. Už nikdy sa nevrátili rovnaký. Atmosféru v hororovom románe zachytil autor Jozef Karika v knihe Trhlina, ktorá bola neskôr aj sfilmovaná. 

Na oko pekné pohorie s krásnou prírodou skrýva desivé tajomstvá. Kým denne ním prejde množstvo turistov, v minulosti zažilo noci plné strachu a hrôzy. Nejde však o stáročné legendy, posledné zmiznutie sa stalo v roku 2017, kedy sa 25-ročný mladík nevrátil z dedinskej zábavy.

Pohorie Tribeč začína pri dominante Nitry, vrchu Zobor, na ktorý kedysi viedla priamo z mesta lanovka. V tajuplnom pohorí, rozprestierajúcom sa medzi Nitrou, Zlatými Moravcami, Topoľčanmi a Partizánskym, sa záhadne strácajú ľudia celé roky.

 

 

Prvé zaznamenané zmiznutia

V roku 1932 zasiahla zima Tribečské hory koncom novembra. Štefan Samšal, 47-ročný lesník z Veľkých Uheriec, sa však nezľakol zimnej krajiny a ráno sa vybral na svoju bežnú prechádzku v revíri. Od toho novembrového rána však nikto nevidel živého lesníka Samšala. Hory ho navždy pohltili.

O niekoľko dní neskôr, keď sa počasie umoudrilo, sa uskutočnila rozsiahla záchranná operácia zo strany žandárov, ale bezvýsledne. V nitranskom spravodajcovi, ktorý bol vtedy písaný v nemčine, sa objavil stručný článok o "zvláštnom zmiznutí lesníka Samšala". Tento článok však iba stroho konštatoval, že po zmiznutí lesníka sa zem zapratala a ani trojmesačné intenzívne pátranie zo strany jeho príbuzných nespôsobilo žiadne výsledky.

Tribečské hory však boli domovom pre približne desaťtisíc ľudí, prevažne nemeckých osadníkov. Mnohí z nich sa záhadne stratili a miestni kronikári o nich mlčia. Občas sa však v horách objavia ľudia, ktorí neúnavne pátrajú po stopách svojich nezvestných.

Tragédia za tragédiou

O pár mesiacov neskôr došlo k ďalším tragickému udalostiam. Opačné stránky temných lesov sa stali osudnými pre 18-ročnú Máriu Šlajserovú, ktorá sa vydala cez pohorie smerom k dedine Zlatno.

Rovnaký osud postihol v roku 1934 aj Andreja Murgaša, muža, ktorý pracoval v lome.

Najznámejší prípad

Najvýraznejší prípad zmiznutia v pohorí Tribeč je spojený s menom Waltera Fischera. Robotník pracujúci v Baťových závodoch, sa jedného dňa rozhodol ísť na prechádzku a navštíviť Čierny hrad.

Podobne ako ostatní, zmizol bez stopy. Avšak na rozdiel od ostatných, Walter Fischer sa neskôr našiel. Po troch mesiacoch nevedomosti a s popáleninami na celom tele sa objavil na opačnej strane pohoria, v blízkosti Zlatých Moraviec.

Žandár, ktorý bol povolaný na miesto pátrania v horách, okamžite rozpoznať vo v bezvedomom mužovi Waltera Fischera, ktorý bol dovtedy nezvestný, a zabezpečil jeho prevoz do nemocnice.

To, čo presne postihlo Waltera Fischera v lesoch, zostáva záhadou, pretože sa z tejto strašnej skúsenosti nikdy nepamätal. Neskôr strávil svoj život v ústave pre duševne chorých v Žiline.

 

Záhadné auto

Skýcov je malebná dedinka, ktorú obklopuje vencovitý pás Tribečského pohoria. Aj tu sa skrýva svoj podiel záhad. Pred dvadsiatimi rokmi zmizol z tejto dediny muž, ktorý pochádzal z Čiech.

Býval v malom domčeku na okraji dediny a jedného dňa sa jednoducho stratil. Polícia zistila, že jeho domček bol zvnútra zamknutý na kľúč. Keď neskôr vstúpili dovnútra, nenašli žiadne stopy násilia. Aj na tohto muža už obyvatelia Skýcova dávno zabudli, a jeho dom bol neskôr zbúraný.

Pred šiestimi rokmi našli opustené luxusné BMW na tejto ceste. Bolo otvorené, rádio hralo, a na sedadle boli doklady s menom Jan Šala a milión korún v rôznych menách.

Nevyriešený prípad

Na jar roku 1954 bolo v Oponiciach objavené telo muža v pokročilom štádiu rozkladu, pričom niektoré časti jeho končatín chýbali, pravdepodobne zožrali lesné šelmy.

Úradom sa nikdy nepodarilo zistiť totožnosť tohto muža, a tak ho označili za "chodca agenta," ktorý škodil republike.

Dvanásť rokov neskôr sa v Jelenci zase stratili ďalší ľudia, ktorí sa nevedomky prepadli pod zem. Na ceste pod Tribečom sa opäť objavilo auto, ktoré patrilo manželom Belanovyčovcom. Manželov sa nikdy nepodarilo vypátrať.

Posledné zmiznutie

V polovici augusta 2017 sa v sobotu konala v obci Skýcov zábava, na ktorej sa zúčastnil aj Marek Horváth z Topoľčianok. Naposledy ho videli v nedeľu nadránom, a nasledujúcich 30 hodín bol nezvestný.

Jeho mobilný telefón bol neskôr nájdený a odovzdaný na farskom úrade, ale samotný mladík sa v širokom okolí nenachádzal.
Mareka Horvátha nakoniec našli pri potoku, v ťažko prístupnom teréne približne 700 metrov od miesta, kde sa konala zábava.

Mal viaceré zranenia a prejavoval známky dezorientácie. Keď ho záchranári spýtali, či je Marek Horváth, odpovedal áno, ale už na ďalšie otázky nereagoval.

Kvôli jeho vážnemu stavu a dezorientácii ho previezli do Nitrianskej nemocnice, kde bol operovaný. Tri dni po jeho nájdení bol v stave klinickej smrti.

Kde je pravda?

Existuje mnoho teórií ohľadom týchto záhadných zmiznutí, a jednou z nich je, že by mohli existovať vojenské zákopy, do ktorých mohli obete spadnúť. Táto teória vychádza z faktu, že lesy v oblasti sú známe ako miesta, kde sa nachádzajú partizánske bunkre.

Okrem Kremencových skaliek sa v pohorí Tribeč nachádzajú aj neprístupné jaskyne, dutiny, prepadliská a dávne šachty, štôlne a bane, kde sa kedysi ťažilo zlato.

Existuje vysoká pravdepodobnosť, že práve tieto miesta pohltili tela nezvestných osôb. Predovšetkým v zimnom a jesennom období, keď sú lesy pokryté vrstvou opadaného lístia a snehu, môžu byť tieto "otvory v zemi" nebezpečnými pastami.

Zdroje:

https://instacks.sk/legendy-a-zahady-pohoria-tribec-mnohe-zmiznutia-ostavaju-dodnes-neobjasnene

https://refresher.sk/99759-Tribec-tajomne-vystrely-a-zahadne-nalezy-Co-sme-zazili-pocas-stanovania-uprostred-slovenskeho-bermudskeho-trojuholnika

https://hnonline.sk/prakticke-hn/155343-bermudsky-stvoruholnik-v-tribeci

https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/cestovanie/tipy/21831236-zahady-na-tribeci

https://ekokrajina.com/zmiznutia-v-pohori-tribec/

https://slovander.sk/tajomno/kde-sa-koncia-povery-a-zacina-sa-pravda-o-tribecskom-stvoruholniku/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Continental Film
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies