Maorské umenie. Tradičné tetovanie sa do kože vysekáva ručne. Prečo ľudia podstupujú bolestivé rituály?

NETKY.SK • 7 September 2023, 12:10 • 2 min
Maorské umenie. Tradičné tetovanie sa do kože vysekáva ručne. Prečo ľudia podstupujú bolestivé rituály?

Klasické tetovacie metódy si predstavovať nemusíme. Dnes si však priblížime niečo celkom iné, tradičné tetovanie, na ktoré ihlu netreba. Práve naopak. Maorské tetovania sú bolestivo vtesané priamo do kože a pigmenty na ich výrobu sú čisto prírodné.

slovakia

left justify in out

 

Maori bola skupina ľudí z Polynézie, ktorí sa väčšinou usadili na Novom Zélande. Pokiaľ ide o tetovania, majú bohatú históriu.

 

História tetovania

 

V maorskej kultúre tetovania znázorňujú minulosť ich predkov. Tetovania sa používali ako spôsob identifikácie významných ľudí v kmeni, či dokonca na oslavu zväzkov a manželstiev medzi dvoma ľuďmi.


Existuje viacero typov maorských tetovaní, z ktorých každý má iný význam a symboliku súvisiacu s rôznymi aspektmi kultúry.

Pri niektorých tetovaniach sa dokoca verilo, že majú magické významy, ako napríklad sily dané Bohom. Takisto však boli tetovania aj vyznačením, z ktorého kmeňa ľudia pochádzajú.

 

Uhlie a metóda "vysekávania" do kože človeka

 

V procese tetovania sa využívali rôzne metódy a rituály.
Jednou z nich je práve „moko,“ čo bol tradičný názov tetovania daný v maorskej kultúre a používali sa pri ňom pigmenty vytvorené z dreveného uhlia.

To sa následne miešalo s tekutinami, zvyčajne to bola voda alebo olej, ktorý pochádzal z rastlinných druhov.

 

Táto zmes sa volala „wai ngārahu“ a dala tetovaniu žiarivú čiernu farbu.
Dláta, ktorými sa pigment nanášal na kožu sa volali „Uhi“ a boli vytvorené z kostí morských vtákov, aby vznikol ostrý hrot na tetovanie do kože.
Pigment sa do kože doslova vysekával. Táto bolestivá metóda funguje dodnes a niektorí ľudia si radi pripomenú tradíciu aj v modernom svete.


 Po príchode do Európy boli kosti morských vtákov používané ako nástroje na tetovanie častokrát nahradené kovmi, z ktorých sa vyrábali dláta.






           

Základné symboly a ich významy

 

Tu je zopár tradičných symbolov marockých tetovaní.

 

 

Tiki - Figura

 

Jeden význam slova Tiki je „figura“. Tiki je takisto meno dané pre postavy podobné ľuďom, ktoré obvykle predstavujú polobohov, na rozdiel od Atua, bohov, ktorí sa obvykle ľuďom zjavujú v podobe zvierat, ako sú jašterice.

Ako Aumakuovci môžu Tiki tiež predstavovať zbožštených predkov, kňazov a náčelníkov, ktorí po svojej smrti vyrástli do stavu polobohov. Symbolizujú ochranu, plodnosť a slúžia ako strážcovia.




Pongaihu - Vševidúce nozdry

 

Nozdry zostávajú dôležitým prvkom v dizajne Tiki , pretože sa verilo, že ucítia nebezpečenstvo, než ho uvidia (to vysvetľuje, prečo majú niektoré postavy Tiki zatvorené oči).
Vševidiace oko bolo neskôr odvodené od kombinácie oka a nozdry Mata Hoata.

 

Tento symbol bol často umiestnený na zadnej strane kolena, aby vydesil nepriateľov a ochránil chrbát bojovníka.

Manaia


Manaia je mytologické stvorenie v maorskej kultúre a je obvykle zobrazované s hlavou vtáka, telom muža a chvostom ryby, väčšinou v tvare osmičky ako na obrázku.

Je považovaný za posla medzi hmotným svetom a svetom duchov a symbolizuje ochranu pred zlom, podobne ako strážny anjel.

Taniwha - duch ochrany

V maorskej mytológii sú Taniwha bytosti žijúce v hlbokých jazerách, temných jaskyniach alebo v mori, najmä tam, kde sú prítomné nebezpečné prúdy alebo príbojové vlny.

Majú dvojakú povahu a môžu byť buď mocnými ochrannými strážcami, alebo nebezpečnými a dravými bytosťami trestajúcimi každého, kto nerešpektuje posvätné miesta.
Ako strážcovia boli tiež obľúbené medzi bojovníkmi.

 

Veri sa, že Taniwha útočili na nepriateľov svojho rodného klanu, zabíjali a požierali ich. Z tohto dôvodu nie je nezvyčajné vidieť je reprezentované s kopijou v jednej ruke a mužom, ktorého pojedajú, v druhej.

Taniwha sa môžu javiť v niekoľkých podobách, ale zvyčajne sú zobrazovaní s ľudskou hlavou ale ústami v tvare zobáka a telom hada.

Wakapīhau - stonožka

Aj keď stonožka nemá jedovaté bodnutie, jej symbolika pripomína škorpióna.

Jej agresívna povaha symbolizuje bojový duch, bojovníkov a jednoznačne odhodlanie. Nasledujúci obrázok je štylizáciou stonožky a tradičným motívom, ktorý ju reprezentuje.

Jedno z najbolestivejších sedení

 

Najstaršiu techniku si vyskúšala aj speváčka Rihanna, ktorá sa rozhodla pripomenúť si v minulosti svoju cestu na Nový Zéland počas svojho svetového turné Diamonds tým, že si dala na ruku tradičné maorské tetovanie.

 

Na jej pohľade je viditeľný celý bolestivý proces. Rihanna povedala, že jej spomínané tetovanie je spomienkou na veci z minulosti.

 

 

Informácie sme čerpali z:

https://www.cleopatraink.com/everything-you-need-to-know-about-maori-tattoos/
https://www.eonline.com/news/468300/rihanna-gets-a-painful-tattoo-in-new-zealand-with-a-chisel-and-mallet-watch-now
https://www.blackhousetattoo.cz/post/symboly-a-vyznamy-polyneskeho-a-maorskeho-tetovani



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: arthousetattooaustin.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies