Korčok: Boj za slobodu a demokraciu nikdy nekončí

NETKY.SK • 21 August 2022, 14:47 • 2 min
Korčok: Boj za slobodu a demokraciu nikdy nekončí

BRATISLAVA - Dnes si pripomíname vpád vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie.

slovakia

left justify in out

„Takto pred 54 rokmi sa občania Československa prebudili do hrozivého rána. Nočný vpád vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 znamenal zastavenie demokratických procesov Pražskej jari a priniesol množstvo osobných tragédií, vrátane desiatok obetí na životoch. Slováci a Česi sa pritom previnili len tým, že žiadali demokratizáciu režimu a politické práva, čo režim v Moskve považoval za ohrozenie svojho dominantného postavenia," uviedol k smutnému výročiu minister zahraničia.

img

„Udalosti spred 54 rokov nám pripomínajú, ako ľahko sa môže zmeniť život od úplných základov. Invázia a následná okupácia vyvolali v našej spoločnosti hlbokú traumu, pretože spolu s tankami sa začala nielen normalizácia, ale zapríčinili aj množstvo obetí a tisíce zničených životov. Slovensko sa s touto traumou vyrovnalo až v roku 1989. Dnes sme ako zvrchovaný a demokratický štát pevnou súčasťou Severoatlantickej aliancie. Máme skutočných spojencov, ktorí sú pripravení brániť naše územie a slobodu," povedal Ivan Korčok. 

 

obrazok

„Odkaz z roku 1968 preto platí naplno aj dnes: boj za slobodu, demokraciu a zvrchovanosť sa nikdy nekončí," zdôraznil šéf
slovenskej diplomacie.

Okupácia Československa trvala 23 rokov a v období od 1. januára 1969 do 21. júna 1991 pripravila o život najmenej 267 Čechov a Slovákov. Operácia niesla krycí názov Dunaj, vojská Varšavskej zmluvy tvorili divízie zo Sovietskeho zväzu, Maďarska, Poľska, Bulharska a NDR na čele so Sovietskym zväzom.

 

Prečítajte si aj: Anton Srholec, človek veľkej viery, lásky a pokory



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies