WHO sa v rámci svetového dňa bez tabaku zameria na zdravie pľúc

NETKY.SK • 30 Máj 2019, 11:21 • 2 min
WHO sa v rámci svetového dňa bez tabaku zameria na zdravie pľúc

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zamerala tohtoročnú kampaň pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku na zdravie pľúc. ktoré pripadá na zajtrajší deň teda 31. mája. Podľa WHO má kampaň výraznejšie upriamiť pozornosť na skutočnosť, že fajčenie zdravie ľudí po celom svete. Motto Svetového dňa bez tabaku znie: "Nedovoľ, aby ti tabak zobral dych." a "Vyber si zdravie, nie tabak."

slovakia

left justify in out

Kampaň v tomto roku je zacielená najmä na negatívne účinky tabakových výrobkov na zdravie pľúc (čo zahŕňa oblasť od rakoviny až po chronické respiračné choroby), a tiež na kľúčovú úlohu pľúc pre zdravie ľudí. WHO sa pravidelne obracia na politikov, aby zaviedli účinné opatrenia na znižovanie spotreby cigariet a ďalších tabakových výrobkov. Aj tohtoročná kampaň obsahuje takúto výzvu.

 

img

 

 

Fajčenie a vystavenie iných ľudí dymu z fajčenia, teda pasívnemu fajčeniu, sú podľa odborníkov hlavné rizikové faktory pre vznik tuberkulózy, rakoviny pľúc, astmy či chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Podľa WHO na následky fajčenia zomiera každý druhý fajčiar. Na epidémiu fajčenia každý rok zomiera vyše sedem miliónov ľudí. Z nich šesť miliónov sú konzumenti alebo bývalí konzumenti tabakových výrobkov a približne 890.000 nefajčiarov, ktorí sú proti svojej vôli vystavení tabakovému dymu. Každých šesť sekúnd zomrie na svete jeden človek na následky fajčenia, čo predstavuje jedného dospelého z desiatich.

 

img

 

"Pasívne fajčenie zabíja," opätovne zdôraznila WHO. Za pasívne fajčenie sa označuje vdychovanie tabakového dymu ľuďmi, ktorí síce nefajčia, ale sú nútení vdychovať tento dym v uzavretých priestoroch, ako napríklad v reštaurácii alebo na pracovisku. Tabakový dym obsahuje vyše 4000 chemických látok, z ktorých najmenej 250 je škodlivých a vyše 50 kancerogénnych, pripomenula WHO.

 

img

 

Takmer 80 % z miliardy fajčiarov na svete žije v krajinách s nízkym príjmom. Od roku 1987, keď WHO zaviedla Svetový deň bez tabaku, bojuje táto svetová organizácia proti fajčeniu. Požívanie tabakových výrobkov patrí podľa nej medzi epidémie, ktorým sa dá predchádzať. Na Slovensku sú nefajčiari chránení Zákonom o ochrane nefajčiarov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies