Čaputová bude prezidentkou SR! Volebná komisia potvrdila výsledky

NETKY.SK • 31 Marec 2019, 13:57 • 2 min
Čaputová bude prezidentkou SR! Volebná komisia potvrdila výsledky

BRATISLAVA - Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

 

"Na základe takéhoto výsledku volieb, sčítania hlasov aj štátna komisia skonštatovala svojím uznesením, že za prezidentku SR bola zvolená pani Zuzana Čaputová," vyhlásil predseda komisie Eduard Bárány, ktorý zagratuloval víťazke volieb. Poďakoval zároveň všetkým ďalším kandidátom, ktorí sa zúčastnili na voľbách, a tiež tým, ktorí sa podieľali na ich organizácii.

 

Čaputovú volilo 1.056.582 voličov, Šefčovičovi odovzdalo svoj hlas 752.403 voličov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta, čo je 1.847.417 voličov. Oproti prvému kolu bola účasť nižšia, vtedy prišlo hlasovať 2.158.859 voličov, čo je 48,74 percenta hlasov.

 

Slováci si piatykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament.

 

Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska.

 

Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaná jeho nástupkyňa Zuzana Čaputová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona