VIDEO: Najvyššia rýchlosť bola pre Bugatti vždy doménou, môžu sa pýšiť ďalším rekordom

NETKY.SK • 4 September 2019, 17:30 • 2 min
VIDEO: Najvyššia rýchlosť bola pre Bugatti vždy doménou, môžu sa pýšiť ďalším rekordom

BRATISLAVA – Talianska automobilka tvrdí, že ako prvej spomedzi všetkých výrobcov sa jej podarilo vyrobiť model auta, ktorý prekročil rýchlosť 490 km/h.

slovakia

left justify in out

Na prvý pohľad je to až nepredstaviteľné. Monoposty v F1, ktorá je považovaná za kráľovnú motoršportu, nie sú schopné dosiahnuť takú rýchlosť. Bugatti sa ale podarilo upraviť model Chiron, ktorý šoféroval testovací jazdec Andy Wallace. Rýchlosť 490,5 km/h prekonal na nemeckej trati Ehra-Lessien. Testy prebiehali v Nemecku z toho dôvodu, že Bugatti patrí pod VW Group, rovnako ako Lamborginhi či Bentley.

 

 

Spoločnosť Bugatti je známa tým, že vyrába viacero verzii toho istého modelu. Jedná sa ale o malé počty vozidiel. Klasická verzia modelu Chiron sa totiž pohybuje na úrovni okolo 3 miliónov USD. Rekord bol však zaznamenaný prototypom tohto modelu, ktorý Bugatti vyvinula v spolupráci s talianskym výrobcom pretekárskych vozov Dallara. Z dielne tejto spoločnosti vychádzajú automobily, ktoré súťažia výhradne o rekordné rýchlosti.

 

 

Pri dosiahnutí tak veľkej rýchlosti sa musel celý model špeciálne upraviť, inak by sa počas jazdy doslova rozpadol. Zmenou prešla celá karoséria. Dokonca sa pri teste použili špeciálne vyrobené pneumatiky len pre tento účel, teda dosiahnutie najvyššej rýchlosti v dejinách. Podujal sa na to francúzsky výrobca Michelin.

 

 

Testovací jazdec Wallace sa po úspešnej jazde a dosiahnutí rýchlosti 490,5 km/h vyjadril nasledovne: "Je nepredstaviteľné, že by auto mohlo dosiahnuť až takúto rýchlosť. Model Chiron bol ale na test veľmi dobre pripravený. Počas celej jazdy som sa cítil za volantom bezpečne, dokonca aj v takejto až extrémnej rýchlosti."

 

 

Štandardná verzia Chironu je vďaka elektronike obmedzená na rýchlosť 420 km/h. Spoločnosť sa však nikdy nevyjadrila, akú rychlosť by Chiron dosiahol bez obmedzovača. Vedenie sa vždy vyjadrilo so slovami, že si nie je isté, či existujú také pneumatiky, ktoré by dokázali odolať prípadným vyšším rýchlostiam.

 

 

Prezident Bugatti Stephan Winkelmann sa však vyjadril jasne: "Po tom, ako sme absolvovali úspešný test výkonu nášho najnovšieho motora v špeciálne prispôsobenom aute, nemusíme už okolo rýchlosti nič dokazovať."

 

 

"Náš prvoradý cieľ sme splnili. Presiahli sme hranicu 300 míľ za hodinu (482,8 km/h). Všetci sme hrdí na to, čo sa nám podarilo dosiahnuť spoločnými silami. Dokázali sme celému svetu, že vyrábame najrýchlejšie autá na planéte. V budúcnosti sa zameriame možno aj na iné oblasti."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona