Problém s holubmi v Senici pomôžu regulovať sokoly

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 10:30 • 2 min
Problém s holubmi v Senici pomôžu regulovať sokoly

SENICA - V meste Senica sa rozhodli riešiť reguláciu populácie holubov tým, že v centre mesta vypustili štyri mladé sokoly sťahovavé.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Sokoly boli umelo odchované a dva týždne si vytvárali väzbu na centrum mesta v drevenej voliére na streche domu kultúry. Mesto sa dlhodobo venuje riešeniu problematiky s divožijúcimi holubmi. "V minulosti sme v spolupráci s holubármi zriadili na povale jedného z domov holubník, kde boli holuby v pravidelných intervaloch odchytávané. V snahe pomôcť vlastníkom bytov sme avizovali, že sa zaujímame aj o ďalšie alternatívne riešenie, ktorým je nasadenie menších dravých vtákov," uviedol zástupca primátora Filip Lackovič.

 

Sokol sťahovavý je slovenský pôvodný druh a tieto malé dravce sú podľa odborníkov najvhodnejším druhom na riešenie problematiky s holubmi. Patrí medzi najrýchlejšie dravé vtáky a pre holuby je prirodzeným predátorom. Loví skôr slabšie alebo choré jedince. Sokoly by mali premnožených holubov v meste nielen loviť pre potravu, ale zároveň by ich mali aj plašiť. "Ide o systém biologickej ochrany a zároveň najprirodzenejší spôsob eliminácie mestských holubov. Sokoly sťahovavé sú najvhodnejším druhom, pretože si ľahko zvykajú na mestské prostredie, ktoré im relatívne vyhovuje, keďže v prírode žijú a hniezdia v skalách. V meste sa preto sústredia na strechy výškových budov," doplnil sokoliar Peter Janok. Mladých sokolov bude sokoliar chodiť kontrolovať a v prípade potreby prikrmovať, až kým nebudú samostatné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies