Reakcia slovenských politikov na obvinenie Dobroslava Trnku

NETKY.SK • 18 December 2019, 13:35 • 2 min
Reakcia slovenských politikov na obvinenie Dobroslava Trnku

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Aké su reakcie politikov, ústavných činiteľov či verejnosti?

slovakia

left justify in out

Ministerka vnútra Denisa Saková

Polícia konala v prípade obvinenia bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku dostatočne rýchlo a tak, aby po vznesení obvinenia disponovali dostatočným množstvom dôkazov pre konanie na súde. Po dnešnom zasadnutí vlády to  uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

 

 "Približne pred mesiacom a pol sme mali brannobezpečnostný výbor, kde sme s pánom generálom Lučanským jednotlivé kroky, ktoré podnikla polícia odprezentovali a vydiskutovali," povedala ministerka. "Výsledok tu je," dodala.

 

img

 

Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner 

Obvinenie bývalého generálneho prokurátora zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa je potvrdením toho, že polícia a prokuratúra má konať a koná, uviedla Edita Pfundtner. 

 

"Potešilo by ma, ak by orgány činné v trestnom konaní konali rýchlejšie, no prioritné je pre mňa to, aby sa podklady pre obžalobu v súdnych procesoch v takýchto závažných kauzách dôkazne pripravili tak dobre, aby sa nestalo, že napokon dôjde k verdiktu, že sa skutok nestal," povedala Pfundtner.

 

img

 

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič

"Obvinenie Dobroslava T. je zadosťučinením pre obyčajných, poctivých ľudí a zdvihnutým prstom pre mafiu. Na druhej strane je namieste obávať sa, že zrazu zvýšená aktivita NAKA súvisí len s vytváraním dojmu na ľudí, vzhľadom na voľby za dverami," uviedol Matovič. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💚Toto je naša protikorupčná úderka! 👊 Igor Matovič už desať rokov odvážne bojuje proti korupcii v čele hnutia OĽaNO ⚔ Jaro Naď - bezpečnostný expert, ktorý šiel tak tvrdo po krku skorumpovaným nominantom SNS na ministerstve obrany, až si vyslúžil politický proces 👊 Gábor Grendel tak vadil Kočnerovi, až na neho nasadil svoje poskoky ⚔ Lukáš Kyselica, elitný vyšetrovateľ a šéf vyšetrovacieho tímu Gorila 👊 Roman Mikulec, bývalý šéf Vojenského spravodajstva, ktorý upozornil na tunelovanie tejto služby a Kaliňák s Gašparom sa mu odvďačili vykonštruovaným obvinením, ktoré súd zrušil po dlhých šiestich rokoch až tento rok v septembri. #olano #obycajniludia #volby2020 #volim11 #uderkaprotikorupcii _____________________ Objednávateľ: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA, Zámocká 14, Bratislava IČO: 42287511 Dodávateľ: Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Írsko, IČO: 462932

Príspevok, ktorý zdieľa OĽANO (@obycajniludia),

 

Nezaradená poslankyňa parlamentu Veronika Remišová

"Vyšetrovanie by malo pokračovať o to intenzívnejšie, keďže rozsah škôd, ktoré Dobroslav T. mohol na poste generálneho prokurátora spôsobiť, bude oveľa väčší," uviedla Remišová s tým, že je na mieste otázka, či v jeho prípade dlhodobo nehrozí ovplyvňovanie alebo marenie vyšetrovania, a či by nemal byť stíhaný väzobne. Remišová upozornila, že je potrebné stransparentniť proces výberu generálneho, ale aj špeciálneho prokurátora.

 

img

 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová

Nicholsonová považuje vznesenie obvinenia za správny počin. Orgány by sa podľa nej mali pozrieť aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Dobroslav T. mu púšťal zvukovú nahrávku Gorila v čase, keď bol Čižnár krajským prokurátorom. Konal?" pýta sa a avizuje, že v tejto súvislosti podáva trestné oznámenie. "Je na orgánoch činných v trestnom konaní preskúmať, či sa Čižnár rovnako nedopustil marenia spravodlivosti, keď ako prokurátor oboznámený so zvukovou nahrávkou Gorila (čo sám priznal) nekonal," dodala Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti.

 

img

 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár

"Som veľmi rád, že po dvoch rokoch od vraždy novinára, kedy sa zásadným spôsobom zmenilo Slovensko, konečne prichádza spravodlivosť," reagoval Boris Kollár.

 

 

Líder koalície mimoparlamentných strán (PS)-Spolu Michal Truban

"Ten, kto mal na spravodlivosť dozerať, ju sám maril," reagoval na sociálnej sieti Michal Truban. Dodal, že v parlamente chcú hneď na prvej schôdzi navrhnúť zmeny pravidiel voľby generálneho prokurátora. "Tak, aby sa nástupca Čižnára vyberal zo širokého spektra návrhov transparentným spôsobom s verejným vypočutím," dodal.

 

 

Neparlamentná Demokratická strana

O väzobné stíhanie Trnku podľa stanoviska neparlamentnej Demokratickej strany opakovane žiadali nezaradení poslanci Jozef Rajtár a Ľubomír Galko. Žiadajú oň aj teraz. "Na jeho väzbu sú tri dôvody: aby nemohol ovplyvňovať svedkov a mariť tak vyšetrovanie, aby nemohol ujsť a vyhýbať sa tak trestnému konaniu," napísala strana vo svojom stanovisku.

 

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Dobroslava Trnku obvinili zo zneužívania právomoci".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies