VIDEO: Ničivé záplavy si vyžiadali už vyše 300 mŕtvych!

NETKY.SK • 14 Apríl 2022, 06:58 • 2 min
VIDEO: Ničivé záplavy si vyžiadali už vyše 300 mŕtvych!

DURBAN - Niekoľko dní trvajúce dažde spôsobili záplavy vo viacerých oblastiach provincie KwaZulu-Natal (KZN) na juhovýchode Juhoafrickej republiky (JAR). Poničili domy a spustošili infraštruktúru i majetok ľudí. Zosuvy pôdy si vynútili aj prerušenie železničnej dopravy v celej provincii. Diaľnice sú zaplavené a silné prúdy vody strhli niekoľko mostov. Poškodených je najmenej 248 škôl.

slovakia

left justify in out

Počet obetí ničivých záplav v provincii prekročil hranicu 300. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa miestneho predstaviteľa.

 

„Večer 13. apríla sme boli informovaní, že počet obetí povodní v KZN stúpol na 306,“ povedala hovorkyňa tamojšieho strediska pre zvládanie katastrof Nonala Ndlovuová. Obzvlášť vážne bolo postihnuté mesto Durban ktoré podľa údajov AFP zasiahli najsilnejšie dažde za ulynulých 60 rokov. Ide o najsmrteľnejšiu búrku v histórii krajiny.

 

 

Do oblasti prírodnej katastrofy zavítal v stredu aj prezident JAR Cyril Ramaphosa. Ten povedal, že pátranie po nezvestných osobách stále pokračuje a obyvateľom postihnutej oblasti prisľúbil pomoc. „Táto katastrofa je súčasťou klimatickej zmeny. Už nemôžeme odkladať to, čo musíme urobiť, aby sme sa vysporiadali s klimatickou zmenou,“ uviedol Ramaphosa.

 

Prečítajte si tiež: Tropická búrka Megi vyhnala z domovov viac než 17 000 ľudí

 

AFP objasnila, že južné časti Juhoafrickej republiky – priemyselne najrozvinutejšej krajiny afrického kontinentu – znášajú najväčšiu ťarchu klimatických zmien, trpia opakujúcimi sa a zhoršujúcimi sa prívalovými dažďami a záplavami.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies