Podvodník obral ženu v Česku o státisíce. Predstieral, že pôsobí ako vojak

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 19:03 • 2 min
Podvodník obral ženu v Česku o státisíce. Predstieral, že pôsobí ako vojak

Kriminalisti v Kroměříži riešia prípad 65-ročnej ženy, ktorú podvodní oklamal o dva milony korún. Posielala mu ich od roka 2019.

slovakia

left justify in out

Ženu oslovil neznámý muž mailom v marci 2019. „Tvrdil o sebe, že je americký vojak momentálne slúžiaci v Iraku. Tvrdil, že v armáde pôsobí cez 30 rokov. Ďalej uviedol, že je vysokoškolák, má 53 rokov a je vdovec. Žene ponúkol priateľstvo a poslal jej svoju fotografiu,“ priblížila policejná hovorkyňa Simona Kyšnerová.

 

Žena si s mužom vymenila niekoľko mailov. "Vojak" v nich prejavoval o ženu vážny záujem a vyznal jej lásku. "Zhruba po mesiaci korešpondencií jej napísal, že sa práve nachádza vo vojnovej zóne a ak sa do dvoch dňov neozve, tak zomrel. Dorazol však aj ďalší mail. Písal v ňom, že za misiu dostane 9 a pol milióna dolárov, ktoré jej chce poslať cez anglického agenta. Potreboval však zaslať peniaze agentovi za clo," komentuje hovorkyňa. 

 

img


Mužovi tak žena postupne v troch splátkach poslala 150-tisíc korún. "Vojak" sa potom na niekoľko mesiacov odmlčal. Vlani však ženu opäť skontaktoval. "Písal, že jeho právnik peniaze za misiu previedol do banky a chcel jej osobné údaje. Z fiktívne banky jej potom prišiel mail s odfotenou kópiou šeku na jej meno s čiastkou deväť a pol milióna dolárov. V ďalšej správe banka požadovala vyplniť rôzne dokumenty potrebné k založeniu účtu a tiež kópiu občianskeho preukazu. Potom jej prišiel odkaz k účtu na jej meno vrátane hesla a PINu,"pokračovala Kyšnerová.

 


Podvodník v ďalšej správe od "banky" požadoval zaplatenie poplatkov za poistenie a daň z prevodu. "Na účte sa podľa ženy síce uvedená suma nachádzala, nešlo s ňou ale nijako manipulovať. Počas minulého roka potom žene z banky prichádzali dokumenty v angličtine, ktorým nerozumela, a tiež požiadavky na zaplatenie certifikátov potrebných k prevodu peňazí,"oznámila hovorkyňa. Jednalo sa o platby v desiatkach  tisíc korún. Žena tak postupne prišla o bezmála dva milióny korún.

 

img
 


Páchateľ, ktorý žene zrejme posielal maily zo zahraničia, sa týmto konaním dopustil podvodu, za čo mu hrozí až osemročné väzenie. "Bohužiaľ sa nejedná o ojedinelý prípad, s ktorým sme sa stretli. Kriminalisti obdobné skutky preverujú niekoľkokrát za rok. V tomto prípade je ale škoda extrémne vysoká,"dodala hovorkyňa Kyšnerová.

 

Policajti  apelujú najmä na opustené ženy, aby boli pri elektronickej komunikácii s neznámymi osobami veľmi obozretné a riadne zvažovali, od koho prijímajú ponúkané priateľstva. "Nemali by posielať peniaze nikomu, koho poznajú len z virtuálneho prostredia a nemôžu si overiť jeho identitu," podotkla hovorkyňa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies