V Zlatých Moravciach zrušili mestské autobusy. Miestnym ponúkli alternatívu, záujem o ňu nie je

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 08:50 • 2 min
V Zlatých Moravciach zrušili mestské autobusy. Miestnym ponúkli alternatívu, záujem o ňu nie je

ZLATÉ MORAVCE - Zlaté Moravce zrušili mestskú autobusovú dopravu. Zdôvodňujú to tým, že ľudia ju nevyužívali, jeden spoj prepravil v priemere troch cestujúcich. Mesto s 11-tisíc obyvateľmi pritom vlani za 16 spojov na troch linkách zaplatilo dopravcovi 58-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Osloveným obyvateľom Zlatých Moraviec mestská autobusová doprava nechýba. Tí, ktorých sme stretli pred miestnou poliklinikou, povedali, že sa na ňu nespoliehali už roky.

„Referentka dopravy absolvovala niekoľko jázd mestom hromadnou dopravou. Jeden spoj využili v priemere dve alebo tri osoby. Stalo sa tiež, že autobus zostal prázdny,“ priblížil primátor mesta Zlaté Moravce Dušan Husár.

Pre mesto to podľa primátora bolo nerentabilné. Vlani za šestnásť denných spojov zaplatilo dopravcovi celkom 58-tisíc eur. Radnica tak túto službu na začiatku apríla zrušila. „Riešili alternatívny spôsob prepravy občanov, a to súkromným prepravcom,“ pokračoval Husár.

„Spoj vykonávam raz ráno, tak, ako chodila bývalá MHD, o 7:05 od železničnej stanice a stojím na ôsmich-deviatich zastávkach,“ vysvetlil súkromný prepravca Štefan Hudec.

Nezáujem o náhradu

Ľudia zatiaľ o náhradnú prepravu nemajú záujem. Za sedem pracovných dní odviezlo osemmiestne auto päť cestujúcich. Cena cestovného je 50 centov, rovnako ako v bývalej MHD. Mesto prepravcovi za každú jazdu zaplatí 20 eur. Zlatomoravčania môžu na presuny po meste využiť aj linky prímestskej dopravy.

„Výnimkou je šesť zastávok, ktoré cestujúci využívali iba príležitostne,“ podotkol hovorca spoločností Arriva na Slovensku Peter Stach.

Mestskú autobusovú dopravu nemajú napríklad ani v Myjave a Revúcej, čiže v mestách so zhruba rovnakým počtom obyvateľov, ako sú Zlaté Moravce. Aj im pomáha prímestská doprava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: Facebook / ARRIVA na Slovensku
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies