Podľa ruskej špionážnej služby sú protesty v Bielorusku organizované zo zahraničia

NETKY.SK • 22 Október 2020, 19:10 • 2 min
Podľa ruskej špionážnej služby sú protesty v Bielorusku organizované zo zahraničia

MOSKVA - Šéf ruskej zahraničnej špionážnej služby počas štvrtkovej návštevy Minska vyhlásil, že vyše dva mesiace trvajúce masové demonštrácie v Bielorusku, ktoré sa začali po prezidentských voľbách začiatkom augusta, sú podnecované spoza hraníc.

slovakia

left justify in out

"Vidíme snahu pokúsiť sa zmeniť existujúci poriadok a existujúci politický systém protiústavnými prostriedkami. Vonkajší vplyv je úplne zreteľný," povedal Sergej Naryškin po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

 

Súvisiaci článok: Lukašenko sa stretol so zatknutými vodcami bieloruskej opozície

 

Masové protesty pre zmanipulované voľby
Ľudia v Bielorusku demonštrujú od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb 9. augusta, kedy mal boj o prezidentské kreslo vyhrať Alexandr Lukašenko.

 

Mnohí sa však domnievajú, že voľby boli zmanipulované a vítazkou sa mala stať opozičná líderka Sviatlana Cichanoská, ktorá sa aktuálne nachádza v exile v Litve.

 

 

Líderka opozície Lukašenkovi pohrozila celoštátnym štrajkom

Cichanovská pritom iba pred pár dňami Lukašenkovi adresovala ultimátum, v ktorom ho vyzvala na odchod z funkcie. V prípade, že tak neurobí, prezidentovi pohrozila generálnym štrajkom vo všetkých kľúčových podnikoch v krajine. 

 

img

 

Demonštrácie a masové protesty voči prezidentovi trvajú už viac ako dva mesiace, pričom sa nesú v znamení policajnej brutality a hromadného zatýkania, pričom sa vo väzení neocitli iba členovia opozície, ale aj bežný ľudia, ktorí v uliciach bieloruských miest demonštrovali svoj odpor k súčasnej hlave štátu.   

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Cichanovská pritvrdila voči Lukašenkovi. Prezident má 12 dní na to, aby splnil jej požiadavky

 

Na stranu nespokojných Bielorusov sa pritom postavili aj Európska únia a Spojené štáty americké. Autoritatívny bieloruský líder, ktorý v krajine vládne od roku 1994, už dávnejšie demonštrantov nazval "bábkami Západu".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona