V obci Hucín chce investor vybudovať hydinovú farmu pre vyše 300.000 kurčiat

NETKY.SK • 9 Máj 2023, 15:00 • 2 min
V obci Hucín chce investor vybudovať hydinovú farmu pre vyše 300.000 kurčiat

HUCÍN - V obci Hucín v okrese Revúca chce investor vybudovať farmu pre 300.000 až 400.000 kusov hydiny. Ročne by tu mohli chovať vyše dva milióny kurčiat, predpokladané náklady predstavujú osem miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zámeru spoločnosti P M, ktorý bol predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). "Účelom navrhovanej činnosti je vybudovať novú farmu s priemyselným chovom zameranom na výkrm hydinových brojlerov. Množstvo jatočnej hydiny sa realizáciou predkladaného projektu očakáva na úrovni 4200 až 5000 ton za rok," uvádza sa v zámere. Chov plemena vyšľachteného pre čo najväčšiu a najrýchlejšiu produkciu mäsa má podľa navrhovateľa prispieť k zvýšeniu sebestačnosti výroby hydinového mäsa na Slovensku.

 

img

 

Investor chce novú hydinovú farmu vybudovať v areáli hospodárskeho strediska Hucín, ktoré sa nachádza mimo sídelného územia obce. V zámere počíta s výstavbou štyroch nových hál i rekonštrukciou štyroch už existujúcich objektov. "Všetky výrobné objekty budú vybavené vnútornými prevádzkovými súbormi kŕmenia, napájania, elektrorozvodmi, vzduchotechniky a vykurovania," priblížila spoločnosť s tým, že v projekte počíta aj s rozšírením vodovodnej sústavy pre zabezpečenie vody pre pitie zvierat či čistenie hál.

 

Na hydinovej farme plánujú kurčatá v chovateľských halách ustajniť voľne na hlbokej podstielke. "Celkový jednorazový zástav chovu brojlerov predstavuje 300.000 až 400.000 kusov, pričom sa predpokladá šesť turnusov chovu v každej hale, to jest sumárne 1.800.000 až 2.400.000 kusov brojlerov ročne," stojí v zámere. Celkové náklady na vybudovanie hydinovej farmy v Hucíne investor odhadol na približne osem miliónov eur, v prevádzke plánuje zamestnať ôsmich ľudí. Začiatok výstavby závisí od ukončenia procesu EIA a získania príslušných povolení, dĺžka výstavby je odhadovaná na 24 mesiacov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies