VIDEO: Najväčšiu európsku lagúnu likviduje poľnohospodárstvo. Na pobrežie vyplavilo tony mŕtvych živočíchov!

NETKY.SK • 26 August 2021, 10:50 • 2 min
VIDEO: Najväčšiu európsku lagúnu likviduje poľnohospodárstvo. Na pobrežie vyplavilo tony mŕtvych živočíchov!

MADRID - Ryby sa podľa odborníkov udusili pre nedostatok kyslíka, ktoré zapčríčili dusičnany z hnojív unikajúcich do vôd.

slovakia

left justify in out

Na pobrežie lagúny Mar Menor, ležiacej juhovýchodne od španielskeho autonómneho spoločenstva Murcia, vyplavilo more za posledných desať dní päť ton mŕtvych rýb a kôrovcov.

 

Vedci sa domnievajú, že takýto masívny úhyn spôsobuje poľnohospodárstvo, ktoré ničí podmorský život tohto kedysi turistického raja.

 

Regionálni predstavitelia v pondelok uviedli, že z pobrežia odstránili štyri a pol až päť ton mŕtvych živočíchov, pričom obrovské množstvo morských tvorov tam stále vymiera.

 

 

"Je to strašná situácia," povedal riaditeľ regionálnej ochranárskej organizácie ANSE Pedro García, ktorý sa obáva, že počet mŕtvych živočíchov môže byť dvojnásobný v porovnaní s počtom zverejneným úradmi.

 

Odborníci tvrdia, že ryby sa udusili kvôli nedostatku kyslíka spôsobenému stovkami ton dusičnanov z hnojív unikajúcich do vôd. Voda plná dusičnanov už roky priteká do lagúny a spôsobuje obrovské premnoženie rias, ktoré pri odumieraní a rozklade znižujú množstvo kyslíka vo vode.

 

 

Španielska ministerka životného prostredia Teresa Riberová pri stredajšej návšteve lagúny obvinila regionálnu vládu, že zatvára oči pred nedbanlivosťou tamojších poľnohospodárov v Campo de Cartagena.

 

Poľnohospodári sa však bránia a tvrdia, že environmentálne právne predpisy prísne dodržiavajúMar Menor je jedna z najväčších európskych lagún so slanou vodou. Túto lagúnu s rozlohou 135 štvorcových kilometrov oddeľuje od Stredozemného mora úzky pruh zeme s dĺžkou 22 kilometrov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies