Čižnár končí vo funkcii začiatkom augusta, oznámil to prezidentke SR

NETKY.SK • 24 Júl 2020, 13:27 • 2 min
Čižnár končí vo funkcii začiatkom augusta, oznámil to prezidentke SR

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová akceptovala oficiálnu žiadosť generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o uvoľnenie z funkcie. Tá mu zanikne k 10. augustu. Až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom ho nahradí prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková.

slovakia

left justify in out

Oficiálne žiadosť o uvoľnenie

Hlava štátu sa stretla s generálnym prokurátorom začiatkom týždňa. Následne ju Čižnár oficiálne požiadal o uvoľnenie z funkcie, prezidentka to akceptovala.

 

img

 

"V súlade so zákonom sa s pánom Čižnárom dohodli na zániku jeho funkcie k 10. augustu. V plnom rozsahu jeho práv a povinností bude túto funkciu od 11. augusta až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom vykonávať prvá námestníčka generálneho prokurátora pani Viera Kováčiková," informoval hovorca Čaputovej.

 

Hlasovanie podľa Kollára na jeseň

Sedemročné funkčné obdobie Jaromíra Čižnára sa skončilo 17. júla. Jeho nástupcu parlament zatiaľ nevolil. Podľa zákona mohol Čižnár stáť na čele generálnej prokuratúry, kým nepríde nový šéf prokurátorov. Parlament aktuálne schválil zmeny vo výbere generálneho prokurátora. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hovoril, že by voľbu mohol vyhlásiť na jeseň.

 

img

 

Od leta 2013

Čižnára 18. júna 2013 zvolilo v tajnej voľbe 82 poslancov Národnej rady (NR) SR. Následne ho 17. júla vymenoval do funkcie prezident SR Ivan Gašparovič. Od vzniku SR je v poradí šiestym generálnym prokurátorom SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies