Aké pravidlá platia od pondelka v okresoch podľa aktualizovaného Covid automatu?

NETKY.SK • 15 Február 2021, 07:28 • 2 min
Aké pravidlá platia od pondelka v okresoch podľa aktualizovaného Covid automatu?

BRATISLAVA – Slovensko sa aj po týždni od zavedenia Covid automatu nachádza v štvrtom stupni varovania. Dôvodom je neklesajúca krivka pozitívne testovaných na koronavírus a stále vysoký počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Situácia v okresoch sa však po týždni trochu zmenila. Pozrite si, v ktorých okresoch platia najprísnejšie pravidlá a v ktorých sa naopak od pondelka (15. februára) o niečo uvoľňujú nariadenia.

 

img

 

Čierne okresy

Aktuálne sa v čiernej farbe nachádza 15 okresov. Ide o miesta, kde je epidemiologická situácia najhoršia.

 

Patrí sem: Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava a Žiar nad Hronom.

 

V týchto okresoch naďalej ostanú zatvorené školy. Do zamestnania sa dá ísť iba v prípade negatívneho testu, ten nemôže byť starší ako 7 dní.

 

Zároveň je zakázané do týchto okresov vstupovať. Obyvatelia tiež nemôžu opúšťať okres, ak to nie je nevyhnutné.

 

Cez tieto okresy je dovolený transport, ľudia by sa v nich nemali zdržovať. Výnimka je samozrejme dotankovanie pohonných hmôt na čerpacích staniciach.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyučovanie v autoškolách už môže pokračovať ale iba v epidemicky lepších okresoch

 

Bordové okresy

V bordovej farbe sa nachádza najviac okresov, až 51. Školy sa môžu otvoriť iba so súhlasom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

 

Na ceste do práce je nevyhnutné sa preukázať negatívnym výsledkom testu, nie starším ako 7 dní. V týchto okresoch platí, že ľudia už môžu cestovať do iných okresov, napríklad do prírody.

 

Prečítajte si viac: Na slovenských hraniciach bude od stredy v platnosti nový režim

 

Červené okresy

V červenej farbe na mape Slovenska sa nachádza 13 okresov. Spadá sem Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník.

 

V tejto farbe sa môžu otvoriť školy. Ľudia, ktorí sa potrebujú presúvať do zamestnania sa taktiež musia pri kontrole vedieť preukázať negatívnym výsledkom testu, ten však nemá byť starší ako 14 dní.

 

img

 

V prípade, že ľudia chcú ísť do prírody v mimo svojho okresu, musia mať test maximálne 7 dní starý.

 

Vždy v utorok sa verejnosť dozvie, aké pravidlá budú platiť od budúceho týždňa v utorok. Na tlačových besedách o nich bude vždy informovať minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

"Posledné dni opäť narastá počet hospitalizovaných, momentálne je v nemocniciach 3 652 ľudí a denne zomiera približne sto pacientov, reprodukčné číslo je mierne nad hodnotou 1," píše sa na stránke ministerstva zdravotníctva.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko sprísni režim na hraniciach, Remišová nevylúčila zavedenie štátnej karantény

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona