Ako sa vyslobodiť z cukrovej pasce?

NETKY.SK • 9 November 2023, 06:30 • 2 min
Ako sa vyslobodiť z cukrovej pasce?

BRATISLAVA - Ak si telo preplníte cukrami, následkom nie sú len nekonečné útoky hladu, ale aj zmeny mozgového metabolizmu. Ako si pomôcť vám vysvetlíme v nasledujúcom článku.

slovakia

left justify in out

 Za nadmernou túžbou po cukre sa skrývajú zdravotné riziká. Priveľmi sladký spôsob stravovania vám neprivodí len nadváhu- obezitu, vysoký krvný tlak, prekysľuje organizmus, podporuje vznik zápalového procesu ( nie len v ústach), spôsobuje oxidatívny stres, zubný kaz a cukrovku, ale aj poruchu pozornosti sprevádzanú hyperaktivitou (ADHD), Alzheimerovu chorobu a rakovinu. A čo je veľmi dôležité, chlieb, cestoviny a zemiaky nie sú nič iné ako ,,zhustený" cukor. V konečnom dôsledku zaťažujú inzulínový systém rovnako, ako kryštálový cukor. Aj keď zo stola a z taniera odstránite bežne používaný biely cukor, nemusíte sa zriecť ničoho, čo máte radi. Veď máme zdravé druhy cukru, ktoré nepoškodzujú metabolizmus, a rovnako tíšia chuť na sladké. Výsledky dosiahnete postupnou zmenou stravovania, ktoré vyhovuje vášmu metabolizmu. Pritom sa pomaly, ale iste vyrovná aj nadmerné alebo nedostatočné zásobenie určitými živinami. Metabolizmus z toho všetkého profituje a vy navyše aj schudnete.

Nove poznatky zneisťujú.

Cukor aktivizuje v mozgu rovnaké centra chorobnej závislosti ako alkohol a drogy. Sladkosti a cukry komprimované v krátkoreťazových sacharidoch, napríklad v bielej muke a výrobkoch z nej, využívajú pri tom v mozgu tie isté signálne látky ako tvrdé drogy. Abstinovanie pritom neznamená, že sladkého sa treba úplne zriecť. Sú aj zdravé, dobré cukry.
Nie je cukor ako cukor. Inou formou cukru je škrob. Škrob sa nachádza v mnohých potravinách, napríklad v chlebe, cestovinách, ryži a vo výrobkoch z nej, v zemiakoch, kukurici a obilninách. Odborníci na výživu zahrnuli cukor a škrob do jedného pojmu ,, sacharidy". Spolu s tukmi a bielkovinami  predstavujú tri druhy hlavných živín v našej strave. Jedným z dôležitých dodávateľov energie pre organizmus je glukóza. Na získanie energie ju potrebuje mozog, červené telieska a obličky. 

Pri strave s nízkym obsahom sacharidov dokáže metabolizmus vytvárať glukózu aj z bielkovín a glycerínu. Napriek tomu zdravý spôsob stravovania sa nemá úplne vzdať cukru. Znamená to ale že treba vedieť, ktorý druh cukru zvoliť.
Cukry nepredstavujú vo výžive len zdroj energie. Zohrávajú dôležitú úlohu v metabolizme stavebných prvkov a pri výstavbe buniek. Niektoré z nich sú veľmi dôležité ako nosiče signálov, ako antény imunitného systému, informácii, ale aj regeneráciu buniek.
Med a biocukor- Aj pri mede ide o cukor vo forme fruktózy, glukózy a iných druhov cukru. Z 20 % je zložený z vody. Tento presýtený cukrový roztok v rozpore so široko rozšíreným názorom neprispieva ku každodennému  zásobovaniu vitamínmi a minerálmi. Jeho dobré meno v súvislosti so zdravím sa vzťahuje na protizápalové enzýmy, ktoré sa v ňom nachádzajú. Okrem toho med, rovnako ako cukor, je pochutina a nie živina. A ako je to s biocukrom? Hoci jeho výroba je šetrnejšia k životnému prostrediu, cukrová repa nie je zaťažená pesticídmi a hnojivami, ale žiaľ biocukor zdravší nie je. Iba ak hnedý trstinový cukor, ktorý na rozdiel od bieleho cukru obsahuje melasu, a teda aj nepatrné množstvo vitamínov a minerálov. Z pohľadu zásobovania živinami je to však zanedbateľné. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies