Svetová populácia podľa štúdie klesne prvýkrát od pandémie čiernej smrti

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 17:00 • 2 min
Svetová populácia podľa štúdie klesne prvýkrát od pandémie čiernej smrti

Ak sú predpovede správne, svetová populácia klesne prvýkrát od čiernej smrti pred 700 rokmi.

slovakia

left justify in out

50 miliónov ľudí zomrelo, vrátane polovice európskej populácie a až 40 % Anglicka, keď sa stredovekou Európou prehnal tzv. bubonický mor alebo čierna smrť.

Populácia Zeme neustále rastie od toho bodu v polovici 13. storočia, keď počet ľudí drasticky klesol prvýkrát v histórii.

Z post-morovej populácie 350 000 000 narástol počet ľudí na úroveň nepredstaviteľnú pre roľníkov z feudálneho sveta.

Po Zemi sa v súčasnosti pohybuje viac ako osem miliárd ľudí, čo je počet dosiahnutý vďaka dramatickému rastu, ktorý vyvolala priemyselná revolúcia pred 200 rokmi. V tom čase bola populácia menej ako miliarda.

Očakáva sa, že globálna populácia dosiahne do roku 2060 10 000 000 000.

Čoskoro však klesne druhýkrát, podľa štúdie v lekárskom časopise Lancet, čo znamená problémy pre dôchodky a verejné služby.

Všetko to závisí od pôrodnosti. Každá žena by na udržanie súčasnej populácie musela mať v priemere 2,1 dieťaťa.

Ale táto celková miera plodnosti je celosvetovo 2,23, a to najmä vďaka lepšej sexuálnej výchove, ľahšiemu prístupu k antikoncepcii a väčšiemu počtu pracovných príležitostí pre ženy.

Miera je ešte nižšia v krajinách ako Spojené kráľovstvo, kde to bolo 1,49 v roku 2021, čo je pokles z 2,2 v 50. rokoch minulého storočia. Predpokladá sa, že do roku 2100 klesne na 1,3.

Naopak, najvyššiu mieru pôrodnosti mal africký Čad na úrovni 6,99.

To znamená, že krajiny budú mať do roku 2100 úplne odlišné skúsenosti. Niektorí budú trpieť vážnym vyľudňovaním, vrátane Ukrajiny, ktorá bude mať podľa štúdie o 23 000 000 ľudí menej ako teraz. Jamajka bude zlomkom jej súčasnej veľkosti – namiesto 2 800 000 bude mať iba 900 000 ľudí.

Niektoré krajiny však budú väčšie ako kedykoľvek predtým. Očakáva sa, že Demokratická republika Kongo viac ako štvornásobne zväčší svoju veľkosť na 432 000 000, zatiaľ čo Tanzánia sa takmer vyrovná tejto miere a zvýši ju na 250 000 000.

Všetky krajiny s vysokou pôrodnosťou a budúcnosťou rýchleho populačného rastu sú až na jednu v Afrike.

"V mnohých ohľadoch je klesajúca miera plodnosti úspešným príbehom," povedal Stein Emil Vollset, spoluautor štúdie a profesor na Inštitúte pre metriky a hodnotenie zdravia (IHME) na University of Washington. Povedal, že to odráža „nielen lepšiu, ľahko dostupnú antikoncepciu, ale aj veľa žien, ktoré sa rozhodnú odložiť alebo mať menej detí, ako aj viac príležitostí na vzdelanie a zamestnanie“.

Ale „ohromujúca sociálna zmena“, ktorá nasleduje, „úplne prekonfiguruje globálnu ekonomiku a medzinárodnú rovnováhu síl a bude si vyžadovať reorganizáciu spoločností“, dodala spoluautorka Dr. Natalia Bhattacharjeeová.

Takúto zmenu už možno vidieť napríklad v Spojenom kráľovstve, kde sa na základné a stredné školy hlási menej žiakov. Krajina sa tiež snaží držať krok s nákladmi na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, sociálnej starostlivosti a dôchodkov starnúcemu obyvateľstvu, ako aj na bývanie a vzdelávanie mladých ľudí.

To všetko sa stane čoraz ťažším, keď populácia starne, počet mladých ľudí v pracovnej sile klesá a počet úmrtí prekonáva počet narodení. Ďalším faktorom, ktorý na tento trend negatívne vplýva, je odpor voči imigrácii.

Ak sa budúcnosť, ktorú táto štúdia Lancet predpovedá, naplní a britská populácia klesne, migrácii z krajín s mladšou, prosperujúcou populáciou sa bude ťažko vyhnúť.

Doktorka Bhattacharjeeová hovorí: „Globálne uznanie výziev okolo migrácie a globálnych sietí pomoci bude o to kritickejšie, keď bude existovať tvrdá konkurencia migrantov o udržanie ekonomického rastu a keďže baby boom v subsaharskej Afrike pokračuje rýchlym tempom."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Danny Rigg, Foto: Los Angeles Times/ Associated Press
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies