V novom školskom roku pribudnú do programu FinQ ďalšie školy, ich počet presiahne 200

NETKY.SK • 2 Júl 2023, 09:00 • 2 min
V novom školskom roku pribudnú do programu FinQ ďalšie školy, ich počet presiahne 200

BRATISLAVA - Od nového školského roka 2023/2024 pribudnú ďalšie školy do programu FinQ, ktorý sa zameriava na finančné vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

Od nového školského roka 2023/2024 pribudnú do programu FinQ, ktorý sa zameriava na finančné vzdelávanie. Ich počet má presiahnuť 200. TASR o tom informovali z neziskovej organizácie FinQ. Školstvo čakajú na jeseň systémové zmeny v podobe kurikulárnej reformy. Učiť po novom sa začne v 40 základných školách. Spoločným cieľom kurikulárnej reformy a programu FinQ je, aby deti v slovenských školách nadobudli kompetencie pre 21. storočie a priblížili sa vzdelanostnou úrovňou krajinám v EÚ. Program FinQ je vytvorený pre celú školu a prechádza prierezovo cez všetky predmety. Novou metodikou môže na týchto školách pracovať už viac ako 1700 vyškolených pedagógov. Cieľom je, aby sa po troch rokoch fungovania programu na škole stretával s FinQ každý žiak. Predpoklad počtu žiakov zapojených do programu na týchto školách je v súčasnosti viac ako 49.500. Overovanie potvrdilo, že vo všetkých pilotných triedach programu FinQ nastal progres najmä v oblasti jazyk a komunikácia.

 

"Učitelia začali učiť inak a žiaci sa prirodzene odklonili od bifľovania, zamerali sa na čítanie s porozumením, vyhľadávanie a overovanie informácií. Akčným prístupom a tvorivými metódami začali učitelia u žiakov rozvíjať schopnosť zaujať ich postoj, vyjadriť ich názor a vedieť ho zdôvodniť," povedala programová manažérka FinQ Jana Kovaľová. Program je považovaný u pedagógov, ktorí s ním pracujú, za istú alternatívu k reforme školstva. Označujú ju "za reformu zdola"

"Program FinQ ukazuje, ako prejsť na zmysluplné budovanie osobnosti žiaka. Dáva šancu vyjadriť svoj názor na základe získaných informácií, vedomostí, skúseností. Je to cesta, ktorá sa mala naštartovať pred dvadsiatimi rokmi. Potenciál tohto programu možno dnes ani nevieme doceniť," dodal riaditeľ Gymnázia na ul. Ladislava Sáru v Bratislave Pavel Sadloň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR / Marek Nemček Foto: FinQ
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies