V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu

NETKY.SK • 4 November 2023, 10:00 • 2 min
V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Pestovanie ovocia a zeleniny na organickej báze aj aktívny odpočinok poskytne prvá komunitná záhrada v Liptovskom Mikuláši. Nachádza sa povyše separačnej haly na Podbrezinách a otvorili ju v týchto dňoch, informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

slovakia

left justify in out

"Na ploche bezmála 4000 štvorcových metrov návštevníkov potešia desiatky ovocných stromov a kríkov. Vysadené jablone, hrušky, slivky, ringloty či liesky patria k pôvodným odrodám, ktoré boli kedysi rozšírené po Slovensku a sú odolnejšie voči zmenám klímy a rôznym ochoreniam," priblížila hovorkyňa s tým, že aktivisti v spolupráci s mestom zachovávajú ich genofond pre súčasnú aj budúcu generáciu. Ako dodala, otvárajú tiež dvere pre zážitkové vzdelávanie formou exkurzií pre deti z materských či základných škôl.

Od jari budúceho roka si jednotlivci či rodiny môžu v hriadkach vypestovať vlastnú zeleninu, ako paradajky, reďkovky alebo petržlen. Priestor doplnia kríky egrešov, malín, muchovníkov či ríbezlí. Záhrada je podľa Čapčíkovej obhospodarovaná na ekologickom princípe, bez použitia chemických či podporných hnojív a ochrannej chémie. Návštevníci si v záhrade môžu natrhať čerstvé plody a bylinky.

Mesto pre komunitný priestor poskytlo pozemok, ktorý pracovníci verejnoprospešných služieb pokosili. Radnica zakúpila aj dlažbu pod altánok, ktorý bude miestom spoločných stretnutí. "K zveľadeniu lokality prispeli členovia občianskeho združenia Lipa, ktorí cez projekt zakúpili a vysadili stromy a kríky. Záhrada by nebola záhradou bez vody, preto z grantových peňazí pribudla na pozemku aj studňa," uzavrela hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Facebook / LIPA - Liptovskí aktivisti, o.z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies