Exviceprezident Afganistanu sa postavil Talibanu. V nedobytej provincii vyhlásil odboj!

NETKY.SK • 18 August 2021, 22:00 • 2 min
Exviceprezident Afganistanu sa postavil Talibanu. V nedobytej provincii vyhlásil odboj!

KÁBUL – Jedna z posledných neobsadených provincií hnutím Taliban vyhlásila odboj. Ukrýva sa tam dokonca aj bývalý viceprezident Amrulláh Sálih.

slovakia

left justify in out

Ide o malú provinciu Pandžšír, ktorá sa nachádza v obklopení hôr. Pred Talibanom sa tam dokonca ukryl aj exviceprezident Afganistanu Sálih. Ten najnovšie vyhlásil, že podľa ústavy je novou hlavou štátu. Nespokojných ľudí zároveň vyzval, aby sa pridali k odboju a postavili sa na odpor mudžahedínom, ktorí v krajine prevzali moc. 

 

Talibanu sa nepodvolí

„Nesklamem milióny ľudí, ktorí mi načúvali. Nikdy nebudem pod rovnakou strechou ako Taliban. Nikdy!“ napísal Sálih ešte počas nedele na Twitteri. Príspevok však zverejnil ešte pred tým, ako hranice Kábulu prekročili ozbrojenci afganské sily kapitulovali

 

Spočiatku sa zdalo, že podobne ako prezident Ašraf Gháni zvolí útek. To sa však nakoniec nestalo a Sálih si našiel útočisko v rodnej provincii Pandžšír. Niektoré zdroje uvádzajú, že spolu s ním sa na rovnakom mieste ukrývajú aj niekoľkí afganskí velitelia bezpečnostných síl

 

Súvisiaci článok: Ivan Korčok to povedal na plné ústa. Ukončenie misie v Afganistane je zlyhaním!

 

Podľa ústavy je úradujúcim prezidentom

V utorok uviedol, že podľa platnej ústavy v prezidentovej neprítomnosti či smrti preberá všetky jeho právomociJa sa v súčasnosti nachádzam v krajine a som legitímnym úradujúcim prezidentom,“ napísal vo výzve adresovanej medzinárodnému spoločenstvu, v ktorej ho požiadal o podporu.

 

Doplnil, že on sa na rozdiel od spojeneckých vojsk nehodlá vzdať. Domnieva sa, že odboj má veľký potenciál. Sálih uviedol, že Taliban v snahe vylákať ho z úkrytu, mučil aj jeho sestru. 

 

Dlhoročný boj proti extrémistom

Exprezident bojuje celý život proti hnutiu Taliban. V detstve prišiel o oboch rodičov a v 90. rokoch stál po boku vodcu Ahmada Šáha Masúda, ktorý sa stal v roku 2001 obeťou teroristickej organizácie al-Káida. 

 

Sálih od toho času pôsobil vo vláde, až kým v roku 1996 Taliban neobsadil Kábul, podobne ako sa tak stalo minulú nedeľu a neprevzal moc v krajine. Výsledkom bolo zavedenie fundamentalistického režimu do roku 2001. Ich nadvládu ukončili až Američania nasadením vojenským jednotiek v Afganistane s cieľom eliminovať teroristickú organizáciu al-Káida

 

Po teroristických útokoch na Svetové obchodné centrum z 11. septembra 2001, ktoré prišli iba dva dni po atentáte na Masúda, sa stal Sálih dôležitým zdrojom pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

 

Mohlo by vás zaujímať: Z Afganistanu sa stane liaheň terorizmu, varuje český prezident

 

Bývalý šéf špiónov

V rokoch 2004 až 2010 sa postavil do vedenia afganskej spravodajskej služby (NDS). Počas svojho fungovania sa mu podarilo vytvoriť obrovskú sieť informátorov a špiónov medzi mudžahedínmi z Talibanu.

 

Kontakty siahali až do Pakistanu, kde mali svoje základne mnohí vodcovia povstalcov či extrémistov. Sálih na základe zistení nepochybuje o silnej podpore Talibov zo strany pakistanskej armády. Tá jeho tvrdenia dlhodobo označuje za výmysly. 

 

Sálih bol však, po útoku na mierovú konferenciu v roku 2010 v Kábule, z funkcie odvolaný. Na niekoľko rokov sa preto stiahol z politického života.

 

V roku 2018 si opäť získal podporu a stal sa ministrom vnútra. Po voľbách v roku 2019 získal funkciu druhého najsilnejšieho muža v Afganistane.

 

Štyridsaťosemročný politik unikol smrti už niekoľkokrát. Naposledy v septembri minulého roka. V konvoji, v ktorom sa presúval,  explodovala bomba nastražená v jednom z áut. Pri pokuse o atentát zomrelo desať ľudí. Iba o pár hodín od incidentu už stál pred kamerami a sľuboval odvetu za útok. 

 

Prečítajte si tiež: Zakladateľ Talibanu, prezývaný Mäsiar, sa vrátil po dvadsiatich rokoch do Afganistanu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies