AKTUALIZÁCIA: Mafián Iľja Weiss rozprával o príprave vraždy

NETKY.SK • 15 Jún 2022, 10:01 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Mafián Iľja Weiss rozprával o príprave vraždy

PEZINOK - Aj v stredu pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 12:24 (15. 6. 2022) 

 

V kauze prípravy vrážd prokurátorov vypovedal v stredu pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss. Obžalovanému Darkovi Dragičovi, ktorý mu podľa jeho slov hovoril o „nejakej robote“ v Piešťanoch, mal zabezpečiť ukradnuté auto. V Piešťanoch žil súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorého mal podľa obžaloby v pláne zavraždiť.

 

„Stretol som sa s Darkom D. na jeseň 2017 v jednej reštaurácii v Komárne. Pýtal sa ma, či by som vedel zohnať ukradnuté auto,“ vyhlásil Weiss. Z jeho rozprávania vyrozumel, že má v Piešťanoch „nejakú robotu“. „Bolo mi povedané, že keď sa to spraví, bude z toho veľké dusno,“ podotkol Weiss. Automobil napokon nezabezpečil, lebo mu Dragič nezaplatil.

 

img

Darko Dragič

 

Vozidlo mali použiť v súvislosti s plánovanou vraždou Žilinku. Keďže Weiss v tejto kauze spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní, dočasne mu odložili obvinenie. Vo väzení si odpykáva deväťročný trest za drogovú trestnú činnosť.

 

Vraždu Žilinku mala najskôr podľa obžaloby vykonať dvojica Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Keďže tak neurobili, Zoltán Andruskó sa mal obrátiť na kamaráta Dušana Kracinu. Ten si mal objednať vraždu súčasného generálneho prokurátora u Dragiča. Vinu odmieta.

 

Pôvodný článok: 

 

V pojednávacej miestnosti sa nachádza člen zločineckého gangu zo Serede Iľja Weiss, ktorého by mali vypočuť najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov.

 

img

Marian Kočner 

 

Popoludní mal absolvovať výsluch aj expríslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth. Svedok svoju neúčasť zdôvodnil starostlivosťou o syna. Vo svojom ospravedlnení uviedol, že sa o predvolaní dozvedel neskoro, v dôsledku problematického prístupu do poštovej schránky. „Uznávam, že problém vznikol na mojej strane,“ sprostredkovala jeho ospravedlnenie predsedníčka senátu ŠTS.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Szabó potvrdil, že si mal Andruskó u neho objednať vraždy prokurátorov

 

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

img

Tomáš Szabó

 

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb –Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič.

 

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová. Na aprílovom pojednávaní sa Szabó priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

 

Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní.

 

Možno vás zaujme: Obchodná a priemyselná komora kritizuje postup NAKA voči Klubu 500!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies