Chemko Strážske má na krku ďalší problém, prasknuté potrubie vyplavuje do prírody odpadovú vodu

NETKY.SK • 27 Október 2020, 06:47 • 2 min
Chemko Strážske má na krku ďalší problém, prasknuté potrubie vyplavuje do prírody odpadovú vodu

BRATISLAVA - Inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v spolupráci s políciou od soboty 24. októbra vyšetrujú únik odpadových vôd z areálu Chemko Strážske v okrese Michalovce.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Inšpektori kvalifikovali únik z odpadovej rúry do okolitej prírody ako mimoriadne zhoršenie vôd, ktoré bolo spôsobené koróziou nadzemného potrubia.

 

Do prírody neuniká vyčistená voda

Na únik priemyselných odpadových vôd upozornil na sociálnych sieťach miestny obyvateľ. Spoločnosť TP 2, s.r.o., ktorá prevádzkuje kanalizačné potrubie, deklaruje, že by malo ísť o vyčistenú vodu.

 

img


„Bezohľadnosť znečisťovateľov, ako je vidno zo zverejnených dôkazových videí, nemá žiadne medze. Inšpekcia musí konať a vyvodiť zodpovednosť, pretože ľahostajnosť voči prírode a ohrozovanie verejného zdravia sa nebude tolerovať,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

 

Prečítajte si viac: Aktivisti tvrdia, že tento kanál je kontaminovaný

 

 

Vzorky preveria v laboratóriu
Inšpektori okamžite uložili prevádzkovateľovi potrubia, spoločnosti TP 2, s.r.o. opatrenie, aby do vykonania opravy potrubia zastavil prečerpávanie odpadových vôd. Odobraté boli aj vzorky vody a okolitej pôdy na policajnú expertízu.

 

img

Kanalizačné potrubie vedie z čistiarne odpadových vôd (ČOV) do odkaliska Poša. Prevádzkovateľom ČOV je spoločnosť Ekologické služby a. s., ktorá v júni 2020 požiadala Inšpektorát životného prostredia Košice o vydanie integrovaného povolenia na prevádzku.

 

ČOV je prevádzkovaná bez povolenia

Konanie je momentálne prerušené. Inšpektori vykonali v prevádzke ČOV kontrolu, ktorú ukončili v septembri 2020 so záverom, že ČOV je prevádzkovaná bez povolenia.

Ďalšie procesné úkony vykonávajú inšpektori spoločne s políciou. Envirorezort dodal, že celý prípad je aktuálne v štádiu šetrenia. O jeho výsledkoch plánuje envirorezort verejnosť informovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Minister Budaj priblížil, ako budú vyzerať kontroly zberu bioodpadu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies