V Rusku polícia prehľadala byty investigatívnych novinárov

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 12:24 • 2 min
V Rusku polícia prehľadala byty investigatívnych novinárov

MOSKVA - Ruské úrady vykonali razie v bytoch niekoľkých investigatívnych novinárov a ich príbuzných.

slovakia

left justify in out

Reportéri, ktorých byty prehľadávali sa zamerali na prácu pre Proekt, jeden z posledných ruských nezávislých vyšetrovacích úradov.

 

Proekt je jedným z posledných nezávislých médií zameraných na hĺbkové vyšetrovanie. Bytovú prehliadku vykonali u šéfredaktorova Romanova Badaninova a u novinárky Marie Zholobovej. Úrady súčasne zadržali zástupcu redaktora Michaila Rubina predtým, ako ho previezli do bytu jeho rodičov, kde vykonali raziu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ruský parlament prijal zákon, ktorý Navaľného spolupracovníkom bráni kandidovať vo voľbách


Proekt na svojom konte na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že razie prišli po tom, čo sľúbili zverejnenie vyšetrovania ministra vnútra Vladimira Kolokolceva a jeho údajného bohatstva. Správu o vyšetrovaní Proekt zverejnil krátko po tom, ako sa začali domové prehliadky.

 

img

Neskôr Projekt informoval, že najmenej dve z troch razií súviseli s prípadom očierňovania pre dokument z roku 2017, na ktorom pracovali Badanin a Žolobovová, o petrohradskom podnikateľovi s údajnými väzbami na organizovaný zločin. Badanin bol v danom prípade podozrivý, uviedla jeho právnička pre nezávislú televíziu Dožď, a jeho kolegyňa bola údajne svedkyňa. Zatiaľ nie je jasné, prečo sa polícia zamerala aj na Rubina.

 

Prečítajte si tiež: Ostré Putinovo vyjadrenie voči USA! Zatýkanie v Rusku prirovnáva k nepokojom v Kapitole

 

Nezávislé spravodajské média v poslednej dobe zažívaju čoraž väčší tlak zo strany Vladimira Putina. Ruský štát označil niekoľko opozičných médií za „zahraničných agentov“Tento prívlastok úrady dávajú skupinám, médiám alebo jednotlivcom financovaným zo zahraničia. VTimes po pridaní na zoznam zahraničných agentov tento mesiac ukončili činnosť, zatiaľ čo Meduza spustila crowdfundingovú kampaň.


Rusko tiež uvalilo vysoké pokuty Rádiu Slobodná Európa, ktoré financujú Spojené štáty, za to, že neidentifikovalo svoj materiál ako vytvorený zahraničnými agentmi. Vysielateľ požiadal o pomoc Európsky súd pre ľudské práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies