Štyri zásady z rozprávok, na ktoré by sme nikdy nemali zabúdať

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 5:55 • 2 min
Štyri zásady z rozprávok, na ktoré by sme nikdy nemali zabúdať

Rozprávka nemá obmedzenia, hoci sa tvári, že je určená iba dieťaťu.

slovakia

left justify in out

Vstane sa pravou nohou
Povedala by som dokonca, že človek za hranicou detstva ju potrebuje ešte viac, aby si prostredníctvom nej osvojil dávno zabudnuté princípy. Čítanie rozprávok prispieva k väčšiemu počtu úsmevov, ťarcha z pleca spadne a odplazí sa kamsi do neznáma. Spánok sa dostaví skôr ako inokedy, čím sa zabráni častým kruhom pod očami. A aj sen bude iný, lebo sa v ňom nenájde nočná mora, ale vleje sa do srdca niečo hodnotné, vďaka čomu sa ráno vstane pravou, a nie ľavou nohou.

 

img

 

Nikto nie je viac

V rozprávke to tak už býva, že povšimnutia sa nedostane iba niekomu nadmieru vznešenému. Áno, na stránkach bude číhať pravdepodobne aj nejaká tá princezná či spravodlivý kráľ, ale objaví sa aj krásna slúžka alebo statočný kováč. V prenesenom význame sa dá pripomenúť si, že krása nie je výsadou bohatstva a že spravodlivosť a odvaha sa nenachádzajú iba blízko trónu. Mala by vládnuť rovnosť, pretože aj z toho najmenej výrazného človeka sa smie v priebehu noci stať hrdina.

 

Cti si otca aj matku
Aj tomu najposlušnejšiemu dieťaťu skrsne raz či dvakrát nejaký ten vzdor. Rodič čosi prikáže, ale duša túžiaca po objavovaní, má vlastný rozum a v záujme zachovania si integrity sa rozhodne uposlúchnuť ho. A ako to napokon dopadne? Jóoj, zle-nedobre. Zaútočí vlk, stará ježibaba bude hroziť rozpálenou pecou a kadejaká iná pliaga sa, žiaľ, pritrafí. Pravda, čím je niekto starší, tým viac sa odkláňa od rodičovskej náuky, ale na rešpekt a úctu by nemal zabudnúť veru nikdy.

 

img

 

Stáva sa aj to
Rozmohla sa nevera v lásku. Je to spôsobené predovšetkým tým, že je vídať rozpad vzťahov a dvojica sa rozvedie, hoci sa o plnenie manželského sľubu pokúšala väčšinu života. Prečo by sa teda malo veriť, keď pohľad ukazuje niečo iné? V rozprávke je vždy láska taká silná, že ju nepremôže ani desaťhlavý drak, ani najväčší obor a ani zlá macocha. Neraz sa v príbehu zaľúbi aj počas prvého stretnutia a čo je najlepšie, nezabudne sa, ani keď je pár oddelený a nemá možnosť vídať sa. Ak je to možné tam, určite sa to dá aj v realite. Možno sa len stačí pozrieť pod závoj a namiesto zvieraťa sa usmeje princ. Možno stačí rozlúsknuť tie správne tri oriešky a z kohokoľvek bude Popoluška.

 

Dobré zvíťazí
Rozprávka by ani nebola sama sebou, ak by napokon dobro neporazilo zlo. Kým zvoniec zazvoní, nejaký čas to potrvá a hrdina si vyskúša aj príkorie, ale na konci bude o to väčšie šťastie. Nevina sa ukáže, neprávosť sa potrestá a aj soľ nadobudne hodnotu, ktorá jej patrí. Malo by sa to pripomínať neustále, aby človek nezlenivel a neprestal konať to, čo je správne. Ak totiž vytrvá, odmena ho neminie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona