Riziko ohrozenia zdravia či zlého zaobchádzania s dieťaťom by sa malo znížiť

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 08:39 • 2 min
Riziko ohrozenia zdravia či zlého zaobchádzania s dieťaťom by sa malo znížiť

BRATISLAVA - Poslanecký návrh novely zákona o zdravotnom poistení by mal prispieť k tomu, aby sa znížilo riziko ohrozenia života, zdravia, neľudského alebo zlého zaobchádzania s dieťaťom.

slovakia

left justify in out

Poslanecký návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý napomôže zníženiu ohrozenia života dieťaťa, dnes odsúhlasila vláda s legislatívno-technickými pripomienkami. Legislatívnym návrhom sa má zaviesť oznamovacia povinnosť zdravotnej poisťovne voči orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

 

img

Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by po novom mohol preveriť informácie tom, že by dieťa mohlo byť vystavené ohrozeniu života, zdravia, neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Oznamovacia povinnosť sa má vzťahovať len na deti do 6. roku veku, keďže u detí do tohto veku nemožno zisťovať informácie v škole a v školskom zariadení. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júna 2021.

Návrh zároveň čiastočne napĺňa tézy programového vyhlásenia vlády na obdobie rokov 2020 až 2024 v oblasti práv detí a ochrany detí pred násilím.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Tomi KID sa rozhodol pomôcť trom ťažko chorým dievčatkám, spraviť tak môžete aj vy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies