V Liptovskom Mikuláši dokončili cyklochodník na ceste okolo Tatier

NETKY.SK • 13 December 2014, 17:23 • 2 min
V Liptovskom Mikuláši dokončili cyklochodník na ceste okolo Tatier

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - V Liptovskom Mikuláši dokončili trojkilometrový cyklochodník, ktorý bude súčasťou pripravovanej 250-kilometrovej Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier.

slovakia

left justify in out

Úsek od križovatky pri hoteli Jánošík po most v Okoličnom spája najväčšie liptovskomikulášske sídlisko Podbreziny s centrom mesta a jeho výstavba stála takmer 600-tisíc eur, pričom 85 percent zaplatili eurofondy, desať percent štát a päť mesto. „Je to vynikajúca spojnica dvoch sídlisk s centrom mesta a s nadväznosťou na ďalšie mestské časti. Človek sa veľmi rýchlo a bezpečne presunie z jednej časti mesta do druhej pomerne nenáročným terénom. Teraz v zime môžu cyklochodník využívať aj bežkári a verím, že od jari tu bude čulá premávka cyklistov i korčuliarov,“ uviedol viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repaský.

 

Pri výstavbe 3,2-kilometrového cyklochodníka položili viac ako šesť kilometrov obrubníkov, postavili dva 81- a 58-metrové oporné múry a osadili 612 metrov bezpečnostného zábradlia. Stavebníci obnovili i asfaltový povrch podchodu pod mostom k diaľničnému privádzaču, ktorý nebol zahrnutý v pôvodnom projekte. V čase prípravy projektovej dokumentácie pred siedmimi rokmi nebol totiž natoľko poškodený. „Napriek tomu nám stavebné práce ušetrili takmer 50-tisíc eur. Pôvodne bolo na samotnú výstavbu cyklochodníka v zmluve so zhotoviteľom vyčlenených 640-tisíc,“ dodala projektová manažérka mesta Jana Kormaníková.

 

Na vybudovaní 250-kilometrového náučného cyklochodníka okolo slovenských a poľských Tatier spolupracujú štyri poľské a deväť slovenských miest a obcí, zmluvu o realizácii projektu podpísali po desiatich rokoch snaženia sa a príprav začiatkom júla. Projekt Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier by mal na Liptove spojiť obce Liptovský Trnovec a Žiar, pričom 19,5-kilometrový úsek povedie aj cez Liptovský Mikuláš a využije práve dokončený cyklochodník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies