Reportáž: Na premiére filmu Matka na úteku sa zišla silná ženská zostava, pozrite si exkluzívne rozhovory s herečkami Petrou Hřebíčkovou a Janou Švandovou!

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 10:00 • 2 min
Reportáž: Na premiére filmu Matka na úteku sa zišla silná ženská zostava, pozrite si exkluzívne rozhovory s herečkami Petrou Hřebíčkovou a Janou Švandovou!

Do slovenských kín prichádza česká „skorokomédia“ Matka na úteku, v ktorej sa stretli samé ženy. Na premiére Netky vyspovedali skvelé české herečky Petru Hřebíčkovú, Lenku Vlasákovú, Janu Švandovú a režisérku a spoluautorku scenára Hanu Hendrychovú. Novinku zo života o rodine, láske a priateľstve si nenechal ujsť ani odborník na krásu Jozef Oklamčák.

slovakia

left justify in out

Prvým slovenským diváčkam a divákom totiž komediálnu novinku s názvom Matka na úteku prišla na premiéru predstaviť čisto ženská delegácia. Dámy pricestovali do Bratislavy z Prahy, aby vyrozprávali príbeh o sile ženského priateľstva, radostiach i strastiach materstva a tiež o tom, že aj tá najlepšia mama občas potrebuje pauzu.Diváčkam a divákom na premiére sa prihovorili režisérka Hana Hendrychová, ktorá je zároveň spoluautorkou scenára, herečky Petra Hřebíčková, Lenka Vlasáková, Jana Švandová, Elizaveta Maximová a producentky Svatka Peschková a Nela Schlaichertová.

Mojím cieľom bolo nakrútiť film, pri ktorom sa diváčky zasmejú, prežijú s našimi hrdinkami ich životné príbehy, ktoré sa často dotýkajú aj ich samých, a odídu z kina s pocitom, že všetko je riešiteľné. Smiech, nádej a priateľstvo je to, čo pre mňa charakterizuje filmu Matku na úteku. A keďže sme spolupracovali s takými skvelými hercami, ako sú Petra Hřebíčková, Lenka Vlasáková alebo Jarda Plesl, verím, že sa nám to podarilo,“ s úsmevom konštatovala režisérka Hana Hendrychová.

 

Tvorkyne svoj film označujú ako skorokomédiu zo života o rodine, láske a priateľstve. Hlavná hrdinka Sylvia - Petra Hřebíčková má dobrú prácu v reklamnej agentúre, profesionálny úspech, krásne, vzorné deti a jej manžel je známy maliar. Na prvý pohľad šťastie. Ale je to naozaj tak? Šéf agentúry Karel - Bob Klepl na Sylviu práve hodil niekoľko nesplniteľných úloh. Zo školy jej volali, aby riešila ďalší synov priestupok a jej manžel Tomáš - Jaroslav Plesl je ako zvyčajne nedostupný, pričom maľovanie mu už pár rokov veľmi nejde. A všetci si zvykli, že Sylvie všetko vyrieši, zariadi, zaplatí.
 
Pri nakrúcaní som bola sama taká matka na úteku, pretože som nebola doma, ale bez detí na nakrúcaní. Bolo to skvelé, pretože režisérka bola výborne pripravená aj spolu so svojim mužom – kameramanom a presne vedela, čo chce. Hlavná hrdinka žije už nejaký čas v určitom stereotype, beží takpovediac na zotrvačník a na začiatku príbehu sa jej ten zotrvačník zastaví. Práve vtedy stretne úžasnú ženu, ktorá ju dokáže povzbudiť a nakopnúť, aby sa mohla na chvíľu zastaviť a pozrieť sa na život z inej perspektívy. Verím, že dobré priateľstvo a skvelá kamarátka sú často viac ako akýkoľvek psychológ,“ povedala Netkám šarmantná herečka Petra Hřebíčková.

 

V hlavnej hrdinke Sylvii, ktorá vždy chcela vidieť veci z tej lepšej stránky, sa zrazu niečo zlomí. Toto je presne tá chvíľa, keď chce od všetkého utiecť. Je to náhoda alebo osud, že Sylvii zastaví taxík, ktorý šoféruje Anna - Lenka Vlasáková?
 
Moja postava sa volá Anna a som budúca najlepšia kamarátka hlavnej hrdinky a je taká pohodová, nezávislá žena. Ale v skrini má zamknutých niekoľko dosť veľkých kostlivcov. Akých? To nebudem prezrádzať, uvidíte sami vo filme, “ pozýva herečka Lenka Vlasáková.

A ako to už niekedy býva, cudziemu človeku o sebe prezradíme veci, ktoré sa hanbíme povedať aj vlastnej matke. Napokon, Sylviina mama Regina - Jana Švandová má vždy poruke nejakú kritickú poznámku, najmä keď ide o Tomáša. Podľa nej nie je ani vhodným mužom pre Sylviu, ani vhodným otcom pre Sylviine deti. A ako zať je absolútne neznesiteľný.

 

Hrám takú typickú svokru. Regina miluje svoju dcéru, miluje svoje vnúčatá a chce pre ne len to najlepšie. Zároveň má výhrady voči svojmu zaťovi, o ktorom si myslí, že nie je pre Sylviu to najlepšie, a z toho vzniká veľa napätých situácií. Verím, že aj vďaka tomu film zaujme všetky generácie a každý divák si v ňom bude môcť nájsť niečo zo seba,“ prezradila legendárna herečka Jana Švandová.

Sylvia vysype na Annu všetky svoje problémy a stane sa niečo nečakané. Anna jej ponúkne, že jej na pár dní prenajme voľnú izbu, aby si Sylvia mohla utriediť myšlienky. Dve ženy, ktoré sa stretli úplne neplánovane, spoznávajú jedna druhú a vďaka tomu aj samy seba. Obidve dostanú šancu vrátiť svoje neusporiadané životy do správnych koľají. A navyše je tu Annin sympatický brat Mak - Marek Němec. Bude to začiatok jedného veľkého priateľstva?

Ženské priateľstvo vnímame ako určitú životnú istotu, niečo, čo človeka podrží a zároveň nakopne. A druhá dôležitá vec je humor. Chceme, aby príbeh Matky na úteku rozprával o obyčajných ľudských veciach s nadhľadom, pretože potom je všetko v živote jednoduchšie. Naše hrdinky sa dokážu zasmiať samy na sebe a veríme, že diváci v kine sa budú smiať s nimi,“ uzatvára producentka Nela Schlaichertová.
 
Komédiu Matka na úteku do slovenských kín prináša BONTONFILM.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: BONTONFILM
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies