Reportéri bez hraníc majú na krku obvinenie, alžírsky prezident ich viní z nepokojov v krajine

NETKY.SK • 21 September 2020, 18:55 • 2 min
Reportéri bez hraníc majú na krku obvinenie, alžírsky prezident ich viní z nepokojov v krajine

ALŽÍR - Alžírsky prezident Abdal Madžíd Tabbún obvinil medzinárodnú organizáciu Reportéri bez hraníc (RSF) z pokusu o "destabilizáciu" krajiny prostredníctvom kampane proti uväzneniu miestneho novinára Chálida Drariního.

slovakia

left justify in out

Priame obvinenie

Ľudskoprávne skupiny sa podľa Tabbúna na Alžírsko zamerali, aby oslabili jeho stabilitu. "Štáty na nás neútočia priamo, ale dávajú to na starosť mimovládnym organizáciám," uviedol prezident, pričom podľa AFP konkrétne menoval RSF.

 

img

 

Chálid Drariní, bývalý spravodajca francúzskej televízie TV5 Monde a aktivista RSF, bol od 29. marca vo vyšetrovacej väzbe za údajné podnecovanie neozbrojeného zhromažďovania, ako aj pre podozrenie z ohrozenia národnej jednoty.

 

Minulý týždeň (15. septembra) ho odsúdili na dva roky väzenia za svoje spravodajstvo o protestnom hnutí, ktoré minulý rok zvrhlo bývalého prezidenta Abdala Azíza Butefliku.

 

img

 

Podľa prezidenta Tabbúna v Alžírsku "nikto nie je väznený za článok, ktorý napísal". Zakazujeme urážky a útoky na záležitosti týkajúce sa národnej bezpečnosti," pokračoval Tabbún. Podľa neho bol Drariní odsúdený za "zapojenie sa do záležitosti, ktorá nemá nič spoločného s tlačou".

 

Alžírsky minister komunikácií Ammár Bilhímar uviedol, že tento novinár pracoval bez profesionálneho tlačového preukazu a údajne ho platili "cudzie veľvyslanectvá".

 

"Sme pobúrení slepou tvrdohlavosťou alžírskych sudcov, ktorí práve odsúdili (Drariního)," povedal šéf RSF Christophe Deloire. "Chálidove zadržanie dokazuje, že (alžírsky) režim sa dostal do logiky absurdných, nespravodlivých a násilných represií," uviedol Deloire.

 

img

 

Alžírsko sa nachádza na 146. priečke zo 180 krajín Svetového indexu slobody tlače, ktorý RSF aktualizovala tento rok.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona