REPORTÁŽ: Medzinárodný klobásový festival v Sládkovičove prilákal tisícky návštevníkov

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 08:30 • 2 min
REPORTÁŽ: Medzinárodný klobásový festival v Sládkovičove prilákal tisícky návštevníkov

SLÁDKOVIČOVO - Milovníci dobrého jedla a zábavy sa stretli v piatok a sobotu (1. 3 - 2. 3.) v Sládkovičove, kde sa konal tradičný Medzinárodný klobásový festival. Popri súťaži v príprave tejto mäsovej špeciality sa mohli návštevníci zúčastniť aj množstva sprievodných akcií, vrátane vystúpenia skupiny The Crownies či hudobnej skupiny ELÁN Kontraband.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Občianske združenie Klobáskový klub v spolupráci s mestom Sládkovičovo neostali verným fanúšikom populárnej gastronomickej akcie nič dlžní ani v roku 2024, čoho dôkazom je v poradí už 15. ročník Medzinárodného klobáskového festivalu.

Rok s rokom sa stretol a ulicami Sládkovičova sa počas piatku a soboty opäť rozniesla známa obľúbená vôňa, ktorá okrem stálych návštevníkov prilákala i nové tváre. Na priestranstve pred Inovatechom, po novom rozšírenom aj o úsek hlavnej cesty, na nich čakali rôzne zabíjačkové pochúťky, legendárne šišky, gazdovský trh, zaujímavý sprievodný program a v neposlednom rade súťaž vo výrobe klobás. Tá postupom rokov zo súťažných družstiev vyformovala silnú komunitu, o čom porozprával aj organizátor a predseda OZ Klobáskový klub Sládkovičovo, František Ruman. „Môžeme povedať, že tu vznikla jedna veľká klobásová rodina, ktorá je tu dnes a prezentuje sa. Sú naozaj nádherní, fantastickí, tešíme sa a pre toto sa to oplatí organizovať, lebo jednak ľudia po dlhej zime trošku vyjú von, stretnú sa, porozprávajú sa a nasajú dobrú energiu a atmosféru,“ hovorí Ruman.

Tradičný klobásový festival prešiel od svojho začiatku, ktorý bol v roku 2008, veľkými zmenami, no duch zostal stále rovnaký: vytvoriť miesto s príjemnou atmosférou, kde sa stretnú rodiny, priatelia, spolupracovníci či známi, a budú si môcť pochutiť na skvelých zabíjačkových špecialitách. Jednoducho tak, ako to bolo kedysi pri fašiangoch. Ako si organizátori František Ruman a Koloman Hrdlica zaspomínali na vznik tohto festivalu, už predtým organizovali niekoľko ročníkov zabíjačiek, no chcelo to nový formát, a prišli s nápadom spraviť festival venovaný najmä klobásam. Zúčastnili sa aj podobného festivalu v mestečku Gerendás, ktorý im bol dobrou inšpiráciou. Prvého ročníku sa zúčastnilo 13 družstiev, no postupom rokov sa toto číslo zvyšovalo, a zúčastňovali sa ho čím ďalej, tým viacej aj družstvá z iných krajín, vďako čomu sa stal festival medzinárodným. Organizátori pozývali tímy z Maďarska, Srbska, Česka, a zúčastnili sa dokonca aj tímy z Talianska či z USA. V súčasnosti sa počet tímov ustálil na 20 až 25.

Ani pri sprievodných akciách organizátori nezaháľali, a návštevníci tak mali bohatý kultútny program popri gastronomickom zážitku. Už v minulosti tu vystupovali rôzne hudobné skupiny či folklórne súbory, no ten základ vždy tvorili hostia z družobných miest a domáci interpreti.

Podobne, ako samotný festival, aj miestne združenie Klobáskový klub, ktoré zastrešuje toto podujatie, má dlhoročnú tradíciu. Má vyše 30 členov, a tak, ako to býva, staršia generácia prenecháva žezlo tej mladšej, a teda mladí dbajú na dodržiavaní tradícií a skúseností, ktoré získali od staršej generácie. Činnosťou tohto občianskeho združenia nie je však len organizácia festivalu, ale aj organizovanie iných kultúrno-spoločenských podujatí s vystúpením domácich alebo regionálnych súborov či skupín, no a prirodzene aj gastronómia. Klub takisto pozývajú aj často do zahraničia, kde im ponúkajú naše domáce špeciality, ako napríklad český GRILLFEST, kam chodia aj našinci z Klobáskového klubu.

Tento rok sa organizátori tešili mimoriadne veľkej účasti - takmer 3000 návštevníkov, a vďaka zväčšenému priestoru bolo skutočne miesto pre všetkých. Gastronomické pochúťky a zabíjačkové špeciality doplnil pestrý program, počas ktorého mohli návštevníci vidieť vystúpenie skupiny Dušana Fóku, skupinu THE CROWNIES či ELÁN Kontraband, ale nechýbali ani folklórny súbor ZŠ Karola Kuffnera či súbory Hahota a Dió Héj.

„Aktuálny ročník je vynovený v tom, že hlavná cesta Fučíkova ulica bola uzavretá, čiže tam sú aj trhy a ľudia sa môžu trošku voľnejšie pohybovať. Pod tým stanom to je také ako obvykle, vyše 20 súťažných družstiev, to sú väčšinou už priateľské družstvá. Sú to družstvá, ktoré sem chodia každý rok a idú sem hlavne ani nie kvôli nejakému víťazstvu, ale kvôli priateľským vzťahom,“ povedal Štefan Lancz, prednosta mestského úradu Sládkovičovo.

Porota, tak ako býva zvykom, hodnotila chuť, vôňu a štruktúru jednotlivých vzoriek. Zároveň však rozdávala cenné body aj za celkový dojem, ustrojenosť či súhru členov družstiev. V porotcovských radoch nemohli chýbať známe mená. Jedným z nich bol i Ján Mečiar: „Ak sa nemýlim piaty alebo šiesty krát som ako člen poroty. To už bolo dávno keď som tu bol prvýkrát. Ten progres je možno v tom, že tí ľudia už vedia čo majú ukazovať v rámci toho prevádzania výroby klobás, ale tie klobásy už keď ich ochutnávame, tam je cítiť, že sa držia svojich tradícii a receptov.“

No a ako to prebiehalo na samotnom festivale? To si môžete pozrieť v našej videoreportáži na vrchu článku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Život v Sládkovičove, Klobáskový klub Sládkovičovo, Foto: Facebook / Klobáskový klub Sládkovičovo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies