Uzbeckí ozbrojenci pripravili rukojemníka o hlavu: Toto bol ich dôvod

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 06:32 • 2 min
Uzbeckí ozbrojenci pripravili rukojemníka o hlavu: Toto bol ich dôvod

KÁBUL - Militanti, ktorí vo februári uniesli z autobusu v Afganistane 31 ľudí, zverejnili dnes videozáznam, na ktorom zoťali jednému z unesených hlavu. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Na zázname vidno dvoch zamaskovaných ozbrojencov, ktorí sa pýtajú muža kľačiaceho pred nimi, aké je jeho povolanie. Odpovedá im, že je vojak. Zabijú ho a potom varujú, že zabijú aj ďalších rukojemníkov, ak ich vláda nepristúpi na ich požiadavky. Tie však nekonkretizovali.

 

Ozbrojenci o sebe vyhlásili, že patria k Islamskému hnutiu Uzbekistanu, ktoré je spojencom Talibanu. Podľa miestnych agentúr únoscovia žiadajú prepustenie svojich druhov z afganských väzení. Objavili sa dohady, že sa rukojemníkov pochádzajúcich prevažne z hazárskej etnickej menšiny, zmocnil Islamský štát, keď cestovali z Iránu do Kábulu cez afganskú provinciu Zábul.

 

 

Islamské hnutie Uzbekistanu, ktoré vzniklo koncom 90. rokov, sa prihlásilo k útoku na letisko v pakistanskom Karáčí v júni 2014. Podľa spravodajcu BBC v Kábule hnutie zverejnilo videozáznam z popravy po prvý raz.

 

Spoločne s ďalšími frakciami Talibanu bolo hnutie vytlačené zo svojej pôvodnej bašty v pakistanskom Severnom Vaziristane vojenskou ofenzívou spustenou po útoku na letisko v Karáčí. Na rozdiel od Pakistanu boli afganskí Hazárovia, ktorí sú prevažne šiitskými moslimami, prevažne ušetrení útokov sunnitských militantov pôsobiacich v oboch krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies