Smutná bilancia po ekologickej katastrofe na rieke Hron. Rybári vylovili viac ako päť ton uhynutých rýb

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 18:47 • 2 min
Smutná bilancia po ekologickej katastrofe na rieke Hron. Rybári vylovili viac ako päť ton uhynutých rýb

BRATISLAVA – Po úniku digestátu z bioplynovej stanice v obci Budča (okres Zvolen) už z Hrona vylovili a odviezli do kafilérie 5,3 tony uhynutých rýb.

slovakia

left justify in out

Uviedol to oblastný ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) pre stredoslovenskú oblasť Richard Štencl. Podľa Štencla sa uhynuté ryby nachádzajú aj na miestach, ktoré sú veľmi ťažko prístupné a vytiahnutie rýb z nich je prakticky nemožné.

 

Rieka ostala bez života

Doteraz vylovené mŕtve ryby preto podľa Štencla predstavujú možno tretinu skutočného rozsahu úhynu. „Po dnešnej obhliadke vodného toku v Žarnovici je dokonca možné, že množstvo rýb, ktoré sme doteraz vytiahli a odviezli do kafilérie, tvorí možno len desať percent celkového úhynu. Reálne škody môžu podľa mňa pokojne dosiahnuť aj sedemcifernú čiastku,“ povedal pre agentúru SITA Štencl.

 

img


Hovorkyňa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Tamara Lesná uviedla, že bioplynovej stanici v Budči zatiaľ hrozí za únik 500 kubíkov digestátu do rieky Hron pokuta do výšky 165-tisíc eur.

 

V prípade sa angažuje aj Štátna ochrana prírody SR, ktorá po ukončení zberu uhynutých rýb určí celkovú spoločenskú hodnotu uhynutých jedincov chránených druhov.

 

Vzorky vody preveria v laboratóriu
Štátna veterinárna a potravinová správa bude najbližšie dva týždne vyhodnocovať pitvy živočíchov a vzorky odobratej vody, aby sa určila príčina ich úhynu.

 

Akreditované laboratórium Slovenského vodohospodárskeho podniku bude vyhodnocovať ukazovatele znečistenia zo vzoriek odobratej vody.

 

img

Únik digestátu z bioplynovej stanice nastal po tom, ako strom počas búrky zlomil konár, ktorý následne poškodil skladovací vak bioplynovej stanice.


Mohlo by vás zaujímať: Na rieke Hron došlo k ekologickej katastrofe. Miestni rybári zbierajú tony uhynutých rýb!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies