Kontroverzný Banksy vydražil jeho dielo za takmer 15 miliónov libier. Peniaze poputujú charitám

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 07:49 • 2 min
Kontroverzný Banksy vydražil jeho dielo za takmer 15 miliónov libier. Peniaze poputujú charitám

Dielo britského street artového umelca Banksyho s malým chlapcom hrajúcim sa s bábkou superhrdinky, ktorá vyzerá ako zdravotná sestra, vydražili za rekorndých 14,4 milióna libier.

slovakia

left justify in out

 Peniaze z aukcie poputujú charitám britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). Informuje o tom portál BBC.

 

Nový majiteľ za dielo zaplatil cez 16,8 milióna, a to aj vrátane aukčných poplatkov. Podľa aukčného domu Christie's, ktorý dražbu zastrešoval, je predaj „svetový aukčný rekord“, čo sa týka  tvorby britského tajomného umelca. Organizácie by podľa Christie's mali dostať aj „značnú časť“ spomenutých aukčných poplatkov.

 


Dielo o rozmeroch jeden krát jeden meter zobrazuje malého chlapca, ako sa kľačiac hrá s bábkou zdravotnej sestry, zatiaľ čo Batman a Spider-Man ležia odhodení v koši. Obraz dostala vlani v máji nemocnica v meste Southampton. Sprevádzal ju odkaz „Vďaka za všetko, čo robíte. Dúfam, že toto vám to tu trochu rozveselí, hoci je len čierno-biely". V nemocnici teraz visí "len" reprodukcia predaného  diela.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona